Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Přípravy na jihočeskou masopustní koledu vrcholí

V řadě měst a obcí na jihu Čech vrcholí přípravy na letošní masopust. Dolaďují se programy, chystají kostýmy do průvodu. Třídenní svátek by měl vrcholit v úterý 4. března průvody maškar. Mnohde se ale tradiční datum nedodržuje.

Někde už průvody s medvědem, šimlem, bábou s nůší, kominíkem a další cháskou dokonce prošly.

ČTĚTE TAKÉ: Program masopustů na Budějcku a v okolí

Většina masopustních koled se ale bude konat o prvním březnovém víkendu, třeba v Doudlebech na Českobudějovicku. Tam se koná vždy sedmou neděli před nedělí velikonoční a jeho pořadatelem je národopisný soubor Doudleban.

„Od rána až do večera obchází všechny domy mládenecká růžičková koleda společně s dechovou kapelou a koledníci zatancují kolečko a pozvou přítomné na večerní zábavu,“ řeklaumělecká vedoucí souboru Mirka Dürnfelderová.

Odpoledne se do masopustu zapojuje slaměná koleda ženatých mužů, aby mohla mládence zkontrolovat. Kromě toho prochází vsí několik skupin dalších masek, které tropí každý rok nejrůznější legrační kousky.

Mládeneckou koledu tvoří dvanáct koledníků, nechybí v ní postava Matky oblečená do oděvů podšitého barevnými proužky, hejtman s halapartnou, na kterou napichuje uzené maso a špek, rychtář s právem, konšel s puškou, tancmajstr s věnečkem, ani Moučnej oblečený do bílého obleku s bílým kloboukem s třásněmi.

Hlavním symbolem jihočeské koledy v národopisné oblasti Doudleby jsou vysoké klobouky ozdobené krepovými růžičkami, kterých je 365 jako dnů v roce a skrývají několik dalších křesťanských symbolů. Koledníky provází kapela, před mší se zastaví u kostela, pak už navštěvují jednotlivé chalupy, zahrají a inkasují koledu, většinou slivovici, uzené, koblihy i peníze.

Večer se koná taneční zábava, kde se ženy snaží vzít koledníkům věneček ze stolu. Když se to podaří, musí ho koledníci vykoupit. Zábava končí o půlnoci.

V sobotu 1. března i následující neděli projdou ulicemi Nových Hradů na Českobudějovicku Mládenecká, Jalovcovská a Slaměná koleda. Tamní obnovený masopust slaví podle pořadatelů letos 60. výročí.

V sobotu bude slavný Masopust také v Milevsku, kam se na něj sjíždějí stovky návštěvníků. Před pár lety tam dokonce padl český rekord v počtu shromážděných masek na jednom místě - bylo jich přes 600.

Velkolepý masopustní průvod chystají také v Českém Krumlově, a to na 4. března. Bude zase zhruba stočlenný a bude mít celkem čtrnáct zastavení. Ve městě UNESCO se masopust slaví od 28. února do 4. března.

I v Českých Budějovicích se bude konat na masopustní úterý odpoledne, návštěvníci uvidí dvě koledy v podání jihočeských folklórních souborů.

Masopust se každý rok neslaví ve stejný den, je svátkem pohyblivým stejně jako Velikonoce. Koná se ve dnech předcházejících Popeleční středě, kterou začíná čtyřicetidenní půst před Velikonocemi.

V průvodu by neměl chybět medvěd jako symbol blahobytu a hojnosti, muž v nůši, kterého jakoby nese figura báby, ale také ženich a nevěsta jako symboly rodinného štěstí.

Tančily se také různé tance, jak vysoko při nich maškary vyskočily, tak mělo narůst obilí a další plodiny. Za vinš dobrého počasí a úrody maškary obdaroval hospodář. Konaly se různé obecní ‚soudy‘. Basa se pohřbívala do Velikonoc, kdy se mohla konat první zábava po půstu.

Zdroj: ČTK

Štítky masopust, masopustní koleda, Českobudějovicko, vánoční koledy, Česko, Velikonoce, Doudleby, Popeleční středa, okres České Budějovice, UNESCO, maska

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přípravy na jihočeskou masopustní koledu vrcholí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.