Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Premiéra filmu Perfect Days – I ženy mají své dny se blíží

Režisérka filmu Alice Nellis patří k nejvýraznějším osobnostem v české kinematografii. Scénáristka, překladatelka, hudebnice filmová i divadelní režisérka je rodačkou z Českých Budějovic. Po studiích na FF UK / obor anglistika a amerikanistika/ vystudovala ještě FAMU /obor scénáristika a dramaturgie/.

V roce 2000 debutovala celovečerním filmem Ene Bene, o dva roky později natočila snímek Výlet s Ivou Janžurovou v hlavní roli.V roce 2007 slavila úspěch s filmem Tajnosti, kde po dlouhé době se na filmovém plátně objevila Iva Bittová, rok 2010 přinesl další její nevšední vidění světa – Mamas & Papas. Téměř každý její film byl oceněn na filmových festivalech, Tajnosti získaly Českého lva za nejlepší český film v roce 2007.

Režisérka měla natáčet film Lidice, ale ze zdravotních důvodů musela režii přenechat Petrovi Nikolajevovi.

Alice Nellis  je i úspěšnou divadelní režisérkou. Komedie skotské autorky Lízy Lochheadové v její režii uvedená v Divadle na zábradlí je uváděná již sedmou  sezónu a vždy je vyprodaná. Právě tato hra se stala předlohou pro nový  stejnojmenný film, který bude mít jihočeskou premiéru v multikině Cinestar hned dvakrát – na Dámské jízdě ve středu 26.10.2011 od 17,30 a pak v pondělí 31.října 2011 od 20,00 – právě toto představení uvede sama režisérka společně s herečkou Ivanou Chýlkovou a hercem Vojtou Kotkem. Jihočeským divákům je tato hra známá, v Jihočeském divadle je uváděná v režii Jany Kališové také již opakovaně s Věrkou Hlaváčkovou v hlavní roli.    

Autor: Mgr. Svatava Kopečková, Cinestar       

 


 

Štítky film, Alice Nellis, Filmová a televizní fakulta Akademie múzických umění, Filozofická fakulta Univerzity Karlovy, České Budějovice, česká kinematografie, Tajnosti, Iva Janžurová, Iva Bittová, Petr Nikolaev, Cinestar, Ene bene

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Premiéra filmu Perfect Days – I ženy mají své dny se blíží  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.