Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Před lety vykročili novou pekelnou cestou, nyní sklízí ovace

Čertovská tradice v Nových Hradech započala na začátku 80. let minulého století. Také letos v úvodu prosince se v srdci Novohradských hor sešli Mikuláš, andělé a několik desítek čertů, aby navázali na roky minulé. Jana Hriňa poslal tento týden Budějcké Drbně reportáž z povedené akce.

„My čertovská chasa, služebníci ďasa...“ vychází z úst Luciferových první slůvka přísahy Pekelné, vstříc ku čtyřiceti čertům, vzdávajícím v peklu hold pánovi pekel. Mikuláš s andílky jen tiše přihlížejí. Jsou poslední útěchou hříšníkům krčícím se mezi diváky.

Z osvětleného pódia stoupá dým, pekelná hudba zní. Nacházíme se v Nových Hradech. Malém pohraničním městečku na kopci, které dobrých 33 let vítá v náruči ulic čertí sortu.

Počátek tradice sahá do roku 1980, kdy se malá skupinka nadšenců rozhodla obléci 5. prosince do nového čertovského kabátu, než bývalo do té doby zvykem. Dříve jen hrstka čertů běhala po městě a vyplácela provokující caparty, zatímco Mikuláš s anděly obcházeli po rodinách.

A tak 5. prosince 1980 se otevřela brána novohradského hradu, odkud poprvé vyšel čertovský průvod čítající patnáct čertů, Mikuláše a anděla. Průvod prošel přes náměstí, jak tomu bývalo zvykem po mnoho dalších let, pokračoval paradoxně ke kostelu, kde Mikuláš udělil požehnání a Lucifer přečetl pekelnou přísahu.

Postupem času čertů přibývalo, průvod byl obohacen povozem taženým koňmi, a tak se mnohdy před kostelem sešla dobrá šedesátka čertů. Akce se v současnosti účastní zhruba 35 až 45 čertů. Masky se vyrábí každý sám, a tak je průvod zároveň přehlídkou lidské tvořivosti novohradských hochů.

Původní látkové masky používané zhruba pět let vystřídaly masky papírové za použití dalších dostupných materiálů. Tuto výrobu masek mnozí zachovávají dodnes. S příchodem volně prodejné pyrotechniky bylo od povozu s koňmi upuštěno. Síly koně byly vystřídány vozítkem motorovým pekelným.

Z technických důvodů bylo upuštěno od původní trasy průvodu, což umožnilo celý program obohatit  o hodinku předpekelnou věnovanou dětem, díky přesunutí děje před radnici na náměstí, kde se zároveň nabízí i další možnosti, jako je ozvučení, osvětlení, použití dýmu nebo již samotný prodej punče či pečení klobásek.

Jeden by si řekl pouhých 33 let... Jenže tradice čertů je v Čechách stejně stará, jako kdekoliv jinde, avšak hoši z Nových Hradů, jak bylo uvedeno, oblékli tuto tradici do nového kabátu. Tím postavili základ něčemu, co zpříjemní chvíle místním i přespolním. A my jsme moc rádi, že díky vzrůstající návštěvnosti je potvrzeno, že hoši kdysi vykročily správnou pekelnou cestou.

Napsali Jan Hriňa a Tomáš Horelica
čtenářský příspěvek

Pekelná tradice v Nových Hradech

Sobota, 21. prosince 2013, 09:30

Pekelná tradice v Nových Hradech
Pekelná tradice v Nových Hradech

Štítky Nové Hrady, čerti, Mikuláš, anděl, tradice, maska, Drbna.cz, Novohradské hory, Lucifer, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před lety vykročili novou pekelnou cestou, nyní sklízí ovace  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.