Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Pěvecký sbor Carmina se chystá na velké finále

Budějcký pěvecký sbor Carmina má za dobu svého působení na mezinárodních i tuzemských pěveckých kolbištích velké úspěchy. Již od počátku si toto pěvecké těleso vybudovalo respekt mezi kolegy z celého světa. Nyní se představuje na vyvrcholení letošní pěvecké sezony.

Carmina se může pochlubit zlatými a stříbrnými diplomy z mezinárodních pěveckých festivalů v Belgii, Španělsku, Itálii, Malty, ale také výbornými úspěchy na tuzemských soutěžích.

V tomto roce získal dětský pěvecký sbor Carmina zatím nejvyšší ocenění za dobu svého působení. Touto cenou a obrovským světovým úspěchem jihočeských zpěváčků je vítězství Grand Prix na celosvětové soutěži v Itálii.

Ve velmi silné konkurenci sborů se stala Carmina vítězem v kategorii dětské a mládežnické sbory a získala jako jediný sbor této kategorie zlatý diplom. Zároveň se stala vítězem celého pěveckého festivalu Queen of the Adriatic Sea Choral Festival and Competition o Královnu Jadranu.

ČTĚTE TAKÉ: Carmina si v Itálii vyzpívala zlatý diplom i absolutní prvenství

Již tradičně dětský pěvecký sbor Carmina předvede svůj um a představí i svůj soutěžní repertoár v Koncertní síni Otakara Jeremiáše tento týden v úterý od 18 hodin. Na koncertu vystoupí všechna oddělení sboru, který má 170 členů a pracuje s dětmi ve věku od pěti let.

V prvních třech odděleních se připravují malí zpěváčci na budoucí pěvecká klání. V hlavním oddělení, koncertním sboru Carmina, působí děti od dvanácti let. Jsou to zrovna ty děti, které byly tak úspěšné na všech soutěžních festivalech.

Koncert v Koncertní síni bude obohacen o výstavu, kde Carmina představí své nejcennější klenoty. Jsou to ocenění z vystoupení po celém světě - některá byla získána po namáhavém několikadenním soutěžení, jiná byla sboru věnována za krásná pěvecká vystoupení.

Carmina se veřejnosti pochlubí pozlacenou vázou s kobaltovou modří, která byla ručně vyrobena v Itálii pro vítěze festivalu Queen of the Adriatic Sea Choral Festival and Competition o Královnu Jadranu. Vystavena bude i pamětní deska od prezidenta Malty věnovaná Carmině a diplomy a fotografie ze zahraničních cest Carminy z tohoto školního roku. V neposlední řadě veřejnosti sbor ukáže stříbrnou medaili, kterou obdržel od současného primátora města Juraje Thomy za vynikající reprezentaci statutárního města České Budějovice na celosvětové soutěži v Itálii 2014.

Kde Carmina přišla k pamětní desce od maltského prezidenta? Stalo se to minulý rok, když se připravovala na soutěžní pěvecký festival na Maltě. Hlavní sbormistryně Jitka Valentová byla jen několik dní před odjezdem na světový pěvecký festival oslovena konzulem pro Českou republiku na Maltě s žádostí, zda by Carmina nenastudovala maltskou hymnu a nevystoupila na celovečerním koncertu za účasti prezidenta Malty George Abela.

I když byla touto žádostí zaskočena, protože věděla, že čas na nastudování hymny není dlouhý, a také, že se děti potřebují pečlivě připravovat na soutěž, nezalekla se této nabídky a hymnu s dětmi nazkoušela. Na koncertě tak zazněla maltská a česká státní hymna v podání pěveckého sboru Carmina.

Prezident George Abela se osobně koncertu zúčastnil společně se starostou La Valety a s představiteli ambasády České republiky v Římě. Carmina tenkrát sklidila velké ovoce a zvláštní poděkování pana prezidenta, a to hlavně za bezchybné nastudování maltské státní hymny. Na památku celé velké události byla pěveckému sboru předána pamětní deska se státním znakem Malty, na které je speciální poděkování pěveckému sboru Carmina.

Rodiče, mající doma potomka, který rád zpívá, ale i všichni, co mají rádi zpěv a hudbu, můžou společně s pěveckým sborem Carmina oslavit jeho úspěchy na velkém Závěrečném koncertě, kterým Carmina uzavírá jeden úspěšný školní rok a kterým zve všechny své fanoušky, aby se i v příštím roce společně s ní těšili z jejích úspěchů.

Napsala Jitka Valentová

Štítky Carmina, Pěvecký sbor Carmina, Koncertní síň Otakara Jeremiáše, České Budějovice, závěrečný koncert, pěvecký sbor, festival, koncert, Itálie, pamětní deska, soutěž, národní hymna, Malta, George Abela, Grand Prix, Španělsko, Belgie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pěvecký sbor Carmina se chystá na velké finále  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.