Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Patnáctiminutový Blackout v temelínském infocentru

Čtvrt hodiny napětí zažily na začátku tohoto týdne tři desítky studentů střední průmyslové školy z Hradce Králové. Mohl za to Blackout, který nastal v kinosále Infocentra jaderné elektrárny Temelín Skupiny ČEZ. Přesně takový je název nového filmu.

Dopravní nehody, rabování, nedostatek pitné vody nebo mrznoucí lidé. To jsou jen příklady některých sekvencí, které jsou divákovi během patnácti minut servírovány. Přes skoro až hororovou zápletku nakonec vše dobře dopadne a v závěru se hlavní hrdina probouzí ze zlého snu.

„Blackout je poměrně reálná hrozba. Nevyhnuly se mu ani tak vyspělé civilizace jako USA nebo Itálie. Cílem filmu není děsit, ale poukázat na toto riziko včetně jeho následků,“ říká Marek Sviták, tiskový mluvčí Jaderné elektrárny Temelín Skupiny ČEZ.

Studentům se netradiční premiéra líbila. „Promítání v kinosále jsem sice čekal, ale ne takové. Rozhodně to sem ale patří. Film by mělo vidět co nejvíce lidí, aby si uvědomili dopady blackoutu,“ podělil se o bezprostřední dojmy sedmnáctiletý Petr Záplata.

Překvapený byl i jeho spolužák Michal Špaček. „Byl jsem tady v létě, a tak jsem očekával úvod do jaderné energetiky. Blackout mě ale překvapil. Když nad tím člověk přemýšlí, tak ten film od reality není daleko.“

A to byl i cíl režiséra a scénáristy filmu Matěje Šámala. „Bylo nám jasné, že když máme natočit film o blackoutu, potřebujeme jeho následky ukázat pokud možno co nejrealističtěji. Většinu scén z ‚blackoutového světa‘ ale nebylo možné přenést do reálu a vznikl tak nápad vytvořit tajemný svět za dveřmi, což nám dalo možnost využít do jisté míry stylizace,“ představuje propojení reálného a virtuálního světa režisér Šámal.

K natáčení si pronajal dům v Kersku. Zde s celým štábem strávil dva dny. V průměru se denně natáčelo téměř dvacet hodin. Velkou představivost uplatnil představitel hlavního hrdiny Adam Ernest.

„Adam viděl jen rám okna, za kterým bylo zelené plátno. Vše si musel domyslet, protože bouračky, rabování, projíždějící metro a další se vyráběly v postprodukci,“ doplnil režisér.

Další novinkou, která 1. prosince přišla do temelínského kinosálu, je animovaný film Cvrček. Během sedmi minut si přijdou na své hlavně žáci prvního stupně základních škol. Nudit se u něj nebudou ani starší diváci. Jednoduchou, ale zábavnou formou film ukazuje na potřebnost všech zdrojů výroby elektrické energie.

Ve videotéce elektrárny Temelín jsou dvě desítky filmů. Vedle animovaných a hraných nechybí ani trojrozměrná projekce.

Od začátku roku navštívilo Infocentrum elektrárny Temelín 36 601 lidí, z toho 1 632 bylo ze zahraničí.

Štítky Jaderná elektrárna Temelín, Blackout, film, ČEZ, Hradec Králové, režisér, USA, Itálie, Michal Josef Špaček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Patnáctiminutový Blackout v temelínském infocentru  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.