Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Patchworkářky vystavují svá díla v tanečním prostoru

Slyšeli jste někdy slovo patchwork? Doslova to znamená „vyrobeno ze záplat“. Tak nějak to totiž v dávné Anglii vzniklo. V domácnostech, kde bylo třeba využít sebemenší zbyteček textilie, hospodyňky opravdu schovávaly zbytky a odřezky a poté z nich šily deky, přehozy a další nezbytnosti.

Časem přerostla znouzecnost do umění - typické jsou například vzory Seminole pojmenované podle ´americké školy´.

V dnešní době vskutku není nutné využívat a sešívat záplaty, ba naopak - všechny pravověrné patchworkářky vám potvrdí, že i tento koníček je značně finančně náročný. Ono totiž není jen to sešívání čtverečků, ale i hromadění nejrůznějších látek za účelem sestavení co nejkrásnějšího kusu.

Každá z nás spatří v metráži nový kus a řekne si: „Teď sice nevím, co s tím, mám rozešitých asi pět projektů najednou, ale... co kdyby.“ A ono jo. Když tu látku nekoupíme, to si pište, že ji za měsíc nutně potřebujeme - a ona je vyprodaná. Nutno dodat, ještě zbývá zadat dotaz kolegyním. Některá ho doma mít prostě musí.

A jak to vypadá v praxi a ve výsledku, když se do tohoto koníčku zakousneme skutečně a společně s vervou? Například v týdenním intenzivním pobytu na Vysočině? Přijďte se na výsledky naší práce podívat. A to vám povídám, z těch čtverečků vám bude hlava přecházet kolem. A rozhodně si netroufnete říct, že jedna švadlenka záplatovala děravou deku.

Jménem jihočeských patchworkářek vás zvu výstavu, která se koná od pátku až do neděle v českobudějovickém tanečním studiu Kredance. V sobotu bude otevřeno od devíti do osmnácti hodin, v neděli se zavírá o hodinu dříve. Vstupné je 60 Kč.

Napsala Markéta Sedláčková
Foto: Venda Kamená

Štítky patchwork, taneční prostor Kredance, výstava, Anglie, Markéta Sedláčková, deka, umění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Patchworkářky vystavují svá díla v tanečním prostoru  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.