Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Ohňostrojům ve velkých jihočeských městech odzvonilo

Většina radnic na jihu Čech ohňostroj spojený s příchodem nového roku z úsporných důvodů ani letos nechystá. Výjimkou ze sedmi okresních měst jsou Jindřichův Hradec a Strakonice. V Písku se o třetí Novoroční déšť nad řekou Otavou postarají sponzoři.

Největší ohňostroj v jižních Čechách tak budou mít asi v Protivíně na Písecku. Bude také v Třeboni, Vimperku, Milevsku či Plané nad Lužnicí.

Českobudějovická radnice se v roce 2005 rozhodla, že bude slavit jen vstup do jubilejních roků. „Máme zkušenost, že lidé na náměstí přijdou a udělají si ohňostroje sami díky vlastní zábavní pyrotechnice. Proto radnice od této akce ustoupila, pozornost věnujeme adventnímu programu, který město letos podpořilo 760 tisíci korunami,“ řekla Iva Sedláková z odboru kultury.

V Jindřichově Hradci, nejméně zadluženém jihočeském městě, budou nový rok 2014 společně vítat 1. ledna od 17 hodin na náměstí Míru. Z městské věže bude ohňostroj odpálen po filmovém ohlédnutí za děním ve městě a novoročním projevu starosty. O hodinu později budou vítat nový rok ve Strakonicích, ohňostroji tam bude předcházet tradiční plavání otužilců v řece Otavě.

Největší ohňostroj v jižních Čechách bude 1. ledna od 18 hodin v Protivíně na Písecku. Je o tom přesvědčen starosta města Jaromír Hlaváč. „Náklady, které převýšily 450 tisíc korun, byly výhradně pokryty sponzory. Ohňostroj na hudbu chorvatského pianisty Maxima Mrvici s finišem od Nightwish by nám všem měl pomoci zapomenout na běžné starosti a pozitivně nastartovat náš vstup do nového roku,“ uvedl Hlaváč.

Sponzorům za atraktivní vítání nového roku vděčí také obyvatelé Písku - 1. ledna tam bude už potřetí odpálen půl hodiny po půlnoci Novoroční déšť nad řekou Otavou. První lednový podvečer nového roku se rozzáří obloha nad Třeboní, ohňostroj začne v 18 hodin na Masarykově náměstí.

„Režisérem tohoto představení světla a hudby, které trvá kolem deseti minut, bude Milan Bauer z českobudějovické firmy CB Destrukce. Ta třeboňský ohňostroj připravuje pravidelně už více než deset let,“ konstatoval Luděk Švejcar z odboru kultury města.

Ve stejný čas odpálí novoroční ohňostroj také z vimperského zámku a na náměstí v Nové Bystřici na Jindřichohradecku.

Kdo má raději klid, může se na Nový rok přidat k některému z výšlapů, které organizuje Klub českých turistů. Třeba k Silvestrovskému výstupu na Mehelník na Písecku, na Stráž, Libín či Javorník na Prachaticku, anebo se na Nový rok vydat na Stezku korunami stromů na Lipně.

Zdroj: ČTK

Štítky novoroční ohňostroj, jižní Čechy, 2014, ohňostroj, nový rok, radnice, Otava, Písek, Jindřichův Hradec, Strakonice, Česko, okres Písek, Jihočeský kraj, Třeboň, Protivín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ohňostrojům ve velkých jihočeských městech odzvonilo  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.