Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Noc kostelů přilákala v Českých Budejovicích stovky lidí

Celkem 47 kostelů českobudějovické diecéze otevřelo v pátek večer své brány návštěvníkům, v Českých Budějovicích jich přišly stovky. Neopakovatelnou atmosféru poskytl kláštěrní kostel Obětování Panny Marie ze 13. století na Piaristickém náměstí. Výstavba kostela začala v roce 1265 na popud Přemysla Otakara II.

 Návštěvníky tam čekala od 18 hodin série koncertů v obnovené křížové chodbě i biblické čtení a slavnosti světla. Objekt je nejcennější historicko-uměleckou památkou Českých Budějovic. Program zahájila Ekumenická modlitba, zazněly žesťové nástroje, zazpíval také soubor Dyškanti či sbor katedrály sv. Mikuláše. Po biblickém čtení program uzavřely o půlnoci Slavnosti světla, modlitba za potřeby místní i všeobecné.

V kostele Panny Marie Růžencové v Žižkově ulici byl program především pro děti. "Děti jsme vloni pustili na kazatelnu, do zpovědnice, za oltář, prošmejdily nám celý kostel, nijak jsme je neomezovali," popsala koordinátorka akce Hana Doskočilová. Návštěvníci si prohlédli i nově zrekonstruované varhany.

Také v českobudějovickém sboru Českobratrské církve evangelické zaznělo hudební pásmo obsahující spirituály i varhanní koncert.

Návštěvníkům se otevřely i brány kostelů v menších obcích, jedním z nich byl hosínský kostel sv. Petra a Pavla z dob románských. Příchozí se mohli spolu s varhanicí naučit sborovou píseň nebo si vyslechnout recitál písničkáře Oldřicha Janoty.
V části Budějovic Suché Vrbné začala Noc kostelů v katolickém kostele svatých Cyrila a Metoděje a pokračovala v kostele církve československé husitské. Lidé se mimo dozvěděli zajímavosti o světcích, ale také o faráři, který kostel stavěl načerno v padesátých letech minulého století. Jihočeské kostely ukrývají nejednu zajímavost, třeba v tom v Chlumu u Třeboně je arcivévodská oratoř, kde sedával i následník trůnu František Ferdinand D'Este.

Akce Noc kostelů vznikla před sedmi lety v Rakousku. V loňském ročníku jich tam bylo otevřeno kolem 700. Později se rozšířila i do okolních zemí. V Čechách a na Moravě mohli zájemci v minulém roce zavítat do 418 kostelů.

Autor: Dobrin Stojcev

Štítky kostel, Noc kostelů, Panna Marie, Přemysl Otakar II., České Budějovice, koncert, Piaristické náměstí, Hana Doskočilová, František Ferdinand d'Este, Oldřich Janota

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Noc kostelů přilákala v Českých Budejovicích stovky lidí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.