Počasí dnes7 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Nemocniční galerie poskytuje prostor jihočeským roubenkám

Budějcká nemocnice ve spolupráci s Národním památkovým ústavem připravila unikátní výstavu nazvanou Dřevo v architektuře. Galerie ve vstupní hale nemocnice umožní navštívit akci, která je poprvé pod hlavičkou evropské aktivity Umění a zdraví, jež zastřešuje UNESCO.

Výstava Dřevo v architektuře přiblíží až do 27. února v nemocniční galerii na dvanácti výstavních panelech podoby a formy využití dřeva v historických stavbách.

„Představeny budou zejména ukázky jihočeské roubené architektury, využití dřeva v konstrukcích technických staveb a drobné architektury. Pozornost je věnována i jednotlivým konstrukčním prvkům jako jsou krovy, stropy, podlahy, dveře, okna a podobně,“ přibližuje Jana Štorková, odborná pracovnice Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích.

Výstava bezplatně zapůjčená Národním památkovým ústavem představuje výsek z širokého uplatnění dřeva a dřevěných konstrukcí v historické architektuře. Chce upozornit na mnohdy skryté hodnoty, krásu tohoto materiálu, na bohatost tvarů, zručnost a cit bezejmenných řemeslníků a umělců, kteří zde zanechali to nejlepší ze svých schopností a umu.

Dřevo v našich přírodních podmínkách patřilo vždy k nejdostupnějším a nejpoužívanějším stavebním materiálům. Jeho těžbu a opracování bylo možné provádět až do konečné podoby relativně jednoduchým ručním nářadím.

Ze dřeva lze zbudovat jak velmi rozměrné a namáhané stavební konstrukce (krovy, stropy, věže), technické stavby (mosty, náhony, mlýnská kola, jezy), tak i podlahy, stropy, obklady, dveře, okna a řadu dalších částí stavebního díla (schody, pavlače, zdobné řezby atd.). Pro stavební konstrukce byly v minulosti i dnes používány převážně jehličnany (smrk, borovice, jedle, modřín), ale také tvrdé dřeviny jako dub nebo buk a podle potřeby a vlastností i další druhy.

Tisková zpráva

Štítky Dřevo v architektuře, Nemocnice České Budějovice, výstava, Národní památkový ústav České Budějovice, galerie, architektura, Národní památkový ústav, dřevo, UNESCO, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocniční galerie poskytuje prostor jihočeským roubenkám  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.