Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na prvním Šalmanovickém dýňobraní se podílela celá vesnice

Dýňové špízy, dýňová omáčka, dýňový džus, drobenkový dýňový koláč, dvoubarevný dýňový řez s kokosem, dýňová polévka, slaný štrúdl s dýňovou náplní, slané dýňové muffiny… Takhle oranžově, zdravě a skvěle se měli všichni, kteří v sobotu dorazili na fotbalové hřiště do Šalmanovic.

Šalmanovice jsou vesnička, která se nachází v malebném kraji blízko Borovan. Žije tam zhruba sto dvacet obyvatel, kteří se rádi baví a pro svou zábavu jsou ochotni i něco udělat.

„Nápad uspořádat takovouto akci byl hlavně mojí sestry Lucie a z části i můj. Je to rok, co jsme na tom začali ještě s ostatními pracovat. Dávali jsme dohromady program, v zimě nakoupili semínka dýní, rozdali je po vesnici, aby je pak na jaře každý zasadil, kde bude mít místo, a takhle to dopadlo,“ řekla jedna z pořadatelek Marie Králová.

Budějckou Drbnu mile překvapilo, že ještě někde existuje místo, kde lidé drží při sobě a všichni se dokáží podílet na akci, která nikomu z nich nepřinese zisk, ba naopak.

„Určitě budeme proděleční, protože letos zrovna nebyla sezona na pěstování dýní. Tak zhruba půlku jsme vypěstovali všichni tady ze Šalmanovic i Nepomuku a ostatní jsme sháněli, kde se dalo. Na akci se podílela opravdu celá vesnice a také někteří právě ze sousedního Nepomuku. Jako třeba naše rodina. Ženy pekly sladké a slané pochutiny, chlapi připravili technické zázemí a teplou kuchyni,“ dodala Marie Králová.

Nejenom oči se těšily z nádherné podzimní výzdoby, ale i žaludek si liboval. Ke kávě bylo možné dát si například bábovku, dvoubarevný řez s kokosem, koláč, perník i linecké a ve všem jste našli zdravou oranžovou pochoutku plnou vitamínu C, karotenu, draslíku a vápníku.

Hladoví masožrouti si pochutnali na kančím mase či špízu s dýňovými omáčkami a teplo v žaludku udělala dýňová polévka na dva způsoby. K chuti pak přišly jednohubky s dýňovou pomazánkou, slaný štrúdl, pizza i úžasné muffiny.

Všichni ocenili, že u všech prodávaných pochoutek byl k dispozici recept, takže návštěvníci ochutnali, vzali recept, koupili dýni a dnes si možná na své oblíbené dobrotě pochutnávají. Sama Budějcká Drbna si domů přivezla 19 různých receptů.

„Nápady, co budeme prodávat na našem dýňobraní, jsme stahovali z internetu. Nejdřív jsme si je samozřejmě dopředu zkusili upéct či uvařit a pak je po večerech u Korandů ochutnávali. Recepty jsme se snažili vybírat tak, aby byly jednoduché na přípravu, protože všechno se vařilo a peklo až v pátek, aby to bylo čerstvé,“ uvedla Králová.

Nešlo tu však jen o jídlo. Na děti i dospělé čekala soutěž o nejhezčí nazdobenou dýni či nejkrásnějšího bubáka, k poslechu i tanci hrály kapely Vehicle Club Band a Zenit, děti měly připravené aktivity jako střílení lukem, slalom a jiné srandy. Počasí se také vydařilo.

„Včera tu hodně pršelo, tak jsme měli strach, že naše měsíční intenzivní přípravy přijdou vniveč, ale dobře to dopadlo. Jen jsme museli všechno od stánků až po aranžmá připravovat dnes od brzkého rána, ale naštěstí se podařilo vše stihnout. Máme radost, že se zde dobře baví nejen pořadatelé, ale i návštěvníci,“ komentovala akci během sobotního dne Lucie Králová.

První Šalmanovické dýňobraní

Čtvrtek, 2. října 2014, 07:55

Dýně zdobili i dospělí
Bříško zahřály skvělé dva druhy dýňových polévek, které vařily tyto tři ženy

Štítky Šalmanovické dýňobraní, Šalmanovice, dýně, Marie Králová, Lucie Králová, recept, Nepomuk, Zenit, omáčka, muffin, jablečný závin, kokosový ořech, koláč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na prvním Šalmanovickém dýňobraní se podílela celá vesnice  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.