Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na hřbitově leží sovětští vojáci i oběti vlaku smrti

Celá řada významných vojenských osobností z období 1. a 2. světové války je pohřbena na budějckém městském hřbitově. Jednou z nich je například generál Vávra, bývalý legionář a vojenský velitel Českých Budějovic v době květnového povstání roku 1945.

Že vám jeho jméno nic neříká? Můžete to napravit již dnes od 15.30 hodin, kdy se uskuteční vojensko-historická vycházka po hřbitově sv. Otýlie, kterou organizuje Československá obec legionářská.

„Na hřbitově se také nachází společný hrob sovětských vojáků, obětí vlaku smrti, byly sem přiváženy jihočeské oběti heydrichiády a tak dále. Je zde i symbolický hrob herečky Anny Letenské - podle jejího osudu byl v 70. letech natočen film Kat nepočká,“ zmínil Jan Ciglbauer, který se na organizaci akce podílí.

Ačkoliv vám historici osudy těchto osobností jistě rádi vylíčí, samotná vycházka bude zaměřená hlavně na výstroj a výzbroj našich legií v Rusku, Francii a Itálii. Účastníci se tak dozvědí, jak naši legionáři vypadali.

Na vycházku v 18.00 naváže přednáška na Gymnáziu Česká. „Představí osudy rakousko-uherského 91. pěšího pluku z Českých Budějovic na frontách první světové války a druhá část přednášky bude o dochovaných památkách na R-U vojáky z Českobudějovicka - vzpomínky, pomníky, pamětní kříže, válečné hroby z tohoto období,“ řekl Jan Ciglbauer.

Vycházka s přednáškou se uskuteční v rámci výstavy Výzbroj a výstroj čs. legií, kterou si můžete až do 30. října prohlédnout na Gymnáziu Česká.

Štítky hřbitov sv. Otýlie, České Budějovice, vojensko-historická vycházka, hřbitov, druhá světová válka, přednáška, Anna Letenská, první světová válka, Rusko, Francie, Itálie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na hřbitově leží sovětští vojáci i oběti vlaku smrti  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.