Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Muzeum se po dvouleté rekonstrukci otevře veřejnosti

Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích se v pondělí po dvouleté rekonstrukci opět otevře veřejnosti. Návštěvníci v něm letos sice neuvidí stálé expozice, ale řadu krátkodobých výstav. První z nich v příštím týdnu potěší houbaře.

Rekonstrukce monumentální budovy muzea za 120 milionů korun skončila v květnu, poté se podařilo vybavit výstavní sály. Na stálé expozice, na jejichž scénářích pracují experti, zatím vedení krajské instituce shání peníze.

ČTĚTE TAKÉ: Proměna historické budovy Jihočeského muzea je hotova

„Lesy na jihu Čech jsou stále plné hub, na výstavě proto návštěvníci od pondělí do čtvrtka uvidí nebývalou škálu druhů, chybět nebude tradiční poradna a vzdělávací programy pro děti,“ uvedla mluvčí muzea Hana Švejkarová.

Hotová už je i výstava s názvem František Ferdinad D'Este, která reflektuje události z doby zahájení první světové války. Její vernisáž bude v pátek 26. září.

Třetí zářijová výstava pod názvem Pod tropickou oblohou nabídne obrazy Dimitrije Kadrnožky s tematikou Písku a Putimi, které byly v roce 1967 vystaveny na Expu v Montrealu vedle prací Henryho Matisse.

Na začátku října se mohou návštěvníci těšit na výstavu Pošta jednou stopou, která představí jízdní kola a motocykly používané poštou od 80. let 19. století až po současnost.

Vánoční výstava, která začne koncem listopadu, se tentokrát zaměří na dětský svět. V doprovodném programu představí nositelé lidových tradic unikátní řemesla.

Muzeum chystá zajímavé akce také ve svých pobočkách, třeba tuto sobotu se zájemci mohou vypravit do památníku Jana Žižky z Trocnova na první ročník Trocnovských slavností. Akce se koná u příležitosti 590. výročí úmrtí Jana Žižky a jsou na ni zváni i Žižkovi jmenovci.

První stálá expozice - Příběh města, se v Jihočeském muzeu otevře v červnu 2015, a to k 750. výročí založení Českých Budějovic. Na další shání muzeum desítky milionů korun. Čeká i na vypsání programů v novém plánovacím období Evropské unie.

Zdroj: ČTK

Štítky Jihočeské muzeum, České Budějovice, otevření veřejnosti, výstavy, expozice, muzeum, výstava, rekonstrukce, Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích, Jan Žižka z Trocnova, první světová válka, houbaření, Česko, Světová výstava, Evropská unie, Písek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muzeum se po dvouleté rekonstrukci otevře veřejnosti  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.