Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Muzejní noc nabídne pohled do pravěku a středověku

Ukázky mletí obilí, odlévání kovů, tkaní oděvů nebo kovářské práce uvidí lidé v pátek večer při Muzejní noci na téma Jihočeský pravěk a raný středověk. Akci, kterou pořádá Jihočeské muzeum, se uskuteční v areálu Památníku Jana Žižky z Trocnova na Českobudějovicku.

Na závěr programu lidé uvidí zapálení pohřební mohyly ve stylu pohřbů raného středověku.

„Připravujeme pro zájemce dva speciální autobusy, s nimiž mohou lidé odjet z Českých Budějovic a potom se zase zpátky z Trocnova vrátit,“ uvedl ředitel Jihočeského muzea František Štangl. Muzejní noc začíná v pátek, tedy zítra v 17 hodin a končí v deset večer.

Téma letošní noci vybralo archeologické oddělení muzea. „Připadalo nám to logické, máme zde bohaté osídlení a děláme tady řadu výzkumů,“ uvedl archeolog Ondřej Chvojka. Dodal, že toto téma zatím nikdo veřejnosti nenabídnul, i když jde o zajímavou záležitost.

Ukázky z nejstaršího období, které lidé v Trocnově zhlédnou, se budou vázat k mezolitu, což je éra zhruba 8000 let před naším letopočtem. „Je to doba lovců a sběračů. Toto období je v jižních Čechách velmi silně zastoupené. Prakticky z každého regionu tady máme z této éry nálezy,“ zmínil Chvojka.

Návštěvníci v Trocnově tak například uvidí příbytek, v němž tehdy lidé žili. Vedle toho pořadatelé připraví ukázky opracování pazourků nebo přípravy ryby k jídlu podle tehdejších zvyků. Dalším bodem muzejní noci bude ukázka zpracování metalurgie. „Předvedeme tavení mědi, výroby bronzu a odlévání sekerek nebo kopí,“ dodal Ondřej Chvojka.

Vstupné na Muzejní noc je zdarma. Interaktivní program je připravený pro školáky i pro dospělé.

Zdroj: ČTK

Štítky Muzejní noc, Trocnov, rodiště Jana Žižky, Jihočeské muzeum, muzeum, raný středověk, Jan Žižka z Trocnova, středověk, okres České Budějovice, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muzejní noc nabídne pohled do pravěku a středověku  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.