Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Muzejní noc byla plná pralidí a pradětí

Letní počasí přálo akci, která se uskutečnila minulý týden v pátek u Památníku Jana Žižky z Trocnova. Návštěvníci Muzejní noci, která se letos odehrála v duchu pravěku a raného středověku, se zapojili do běžného života v mezolitické osadě z 8. až 7. tisíciletí před naším letopočtem.

Děti obdržely takzvané cestovní pasy, díky kterým se dostaly do doby dávno uplynulé. Na stanovištích plnily dané úkoly a za ně dostávaly razítka. Na konci je čekala cestovatelská odměna i certifikát úspěšného cestovatele.

Mimo jiné si vyzkoušely tvoření z hlíny, přípravu tehdejších jídel, střílení z luků a mnoho dalšího. Na vlastní kůži zjistily, že žití v pravěké vesnici nebylo nic jednoduchého.

„Myslím, že bych se asi nenajedl a zmrzl bych. Stáhnout kůži ze zvířete a opracovat ji bych rozhodně nezvládl. Strašně to smrdí,“ ušklíbal se Honzík Straka.

V rámci programu Jihočeské muzeum spolu se studenty Filozofické fakulty Jihočeské univerzity a Archeoparkem Netolice připravilo ještě ukázky odlévání bronzu z doby bronzové, kování keltských i středověkých železných nástrojů a nechybělo ani divadelní představení divadla Studna či vystoupení hudební skupiny Rí-Ra.

Muzejní noc návratem do dávné minulosti

Pondělí, 9. června 2014, 15:00

Místo sladkostí se pojídaly semínka a ořechy
Muzejní noc se konala u Památníku Jana Žižky z Trocnova

Štítky Muzejní noc, Trocnov, rodiště Jana Žižky, Jihočeské muzeum, Jan Žižka z Trocnova, raný středověk, Filozofická fakulta Jihočeské univerzity, Archeopark Netolice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muzejní noc byla plná pralidí a pradětí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.