Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Milovníci borůvek se podesáté chystají do Borovan

V Borovanech vrcholí přípravy na víkendové Borůvkobraní. Pro návštěvníky tam tradičně chystají borůvkový a řemeslný jarmark, borůvkové a staročeské občerstvení. Vloni na vyhlášenou gastroakci na úpatí Novohradských hor přijelo kolem patnácti tisíc lidí.

Na desátém ročníku Borůvkobraní si lidé budou moci nakoupit nejen borůvky, džemy, lívance, koláče, kremrole, domácí likér, pivo a borůvkové portské víno, ale také borůvkovou paštiku či maso na borůvkách.

„Letošní novinkou je sobotní soutěž kuchařských týmů ve vaření borůvkových kynutých knedlíků, kdy porotce tvoří návštěvníci, kteří mají možnost knedlíky zúčastněných týmů ochutnat a ohodnotit. Soutěž připravuje a bude moderovat známý jihočeský kuchař Petr Stupka,“ upozornila hlavní organizátorka Alena Seberová.

Druhým rokem je v provozu ukázková borůvková zahrada s několika odrůdami zahradních borůvek, kde zahradník zahrádkářům poradí, jak je pěstovat. Sazenice budou k dispozici.

Jak moc borůvky chutnají dětem, mohou předvést při soutěži dvojic jedlíků O poklad borůvkového koláče. Dospělí pak každoročně soutěží O krále borůvkových knedlíků. Pro všechny se bude konat mistrovství světa v chytání borůvek do úst za minutu.

Na Borůvkobraní návštěvníci nemusí jen jíst, mohou načerpat inspiraci pro svou kuchyni, zahradu i dekoraci bytu. O léčivých účincích lesních bobulí se dozví v Borůvkové lékárně. Připraven je kurz borůvkové batiky, malování na trička, tvoření borůvkových náušnic či skleněných korálků v prostorách parku. Děti mají na programu pohádky, soutěže i hry.

Sobotní den je věnovaný folklóru a lidové kuchyni. V neděli se vystřídají nejrůznější žánry zaměřené na všechny věkové kategorie, ukončí ji večerní koncert romské kapely Gipsy Suno. Chybět nebude tradiční cyklistický okruh a Borůvkové menu v místních restauracích.

Základní vstupné na oba víkendové dny je sto korun. Deset procent z výtěžku půjde ve prospěch neziskových organizací na pomoc handicapovaným. Obecně prospěšné společnosti Borůvka pomůže i kapela Vehicle Club Band, která vystoupí v sobotu od 12 hodin a svůj honorář věnuje rovněž lidem se zdravotním postižením.

Zdroj: ČTK

Štítky Borůvkobraní, Borovany, borůvky, jarmark, borůvka, soutěž, knedlík, Novohradské hory

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Milovníci borůvek se podesáté chystají do Borovan  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.