Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Mikuláš, čerti a andělé přijeli za dětmi na koni

Je to černé, má to šest nohou, dva ocasy a dva rohy. Co to je? Nevíte? Přece čert na koni! Vlastně ne jen obyčejný čert, je to sám vládce pekla Lucifer, který společně s Mikulášem, dalšími čerty a anděly přijel v pondělí odpoledne za dětmi na tradiční Mikulášskou nadílku ve dvoře Vondrov u Hluboké nad Vltavou.

Vrata jezdecké haly se proměnila v tajemnou bránu, kterou snad přímo z pekla přijel před oči natěšených a očekávajících dětí kočár s pekelnou delegací.

Lucifer se samozřejmě nebude tísnit s podřízenými v kočáře, takže si pro svůj příjezd vybral koně, který byl černější než pekelné saze a chvílemi mu z nozder lítaly ohnivé jiskry. Ještě se ani děti nestihly začít pořádně bát a už do haly vjel Mikuláš na bílém koni, provázen dvěma anděly.

A pak už přišel čas nejdůležitější - nadílka! Mikuláš vyslechl básničky, nezapomněl se zeptat rodičů, jestlipak to jejich dítko bylo celý rok hodné, vyhodnotil často rozdílné odpovědi „No, Mikuláši, zlobí, hračky neuklízí, odmlouvá!“ - „Ne, ne, Mikuláši, já jsem hodnej, opravdu, nejhodnější, pořád!“ a samozřejmě obdarovával děti sladkostmi.

Čerti konali svou výchovnou práci sice důkladně, ale i s náležitou mírností, takže děti neděsili. A andělé přispívali k příjemné atmosféře nejen andělským půvabem, ale i rozdáváním bonbonů, sušenek, čokoládiček...

K ´nadílce´ patřilo i velmi oblíbené svezení na koni nebo poníkovi a zážitkem pro malé i velké účastníky nadílky byla také projížďka kočárem.

„Mikulášská nadílka patří už několik let k celoročnímu programu práce s dětmi a pro děti, které se věnujeme,“ komentovala akci Gabriela Kozáková, ředitelka Koně Vondrov JTJ Holiday Horses Club Hluboká nad Vltavou.

„Máme radost, že každým rokem přichází nejen pravidelní návštěvníci, ale vidíme tu i nové tváře. A potěšily nás i krásné obrázky Mikuláše a čertů, které nám děti přinesly a které byly ´vstupenkou´ na nadílku,“ dodala Kozáková.

Potěšeny byly i děti, protože jejich obrázky se hned objevily na improvizované výstavce, kde si je návštěvníci mohli prohlédnout a zahřát se jimi stejně, jako horkým čajem, kávou nebo punčem, které byly také připraveny v improvizovaném ´baru´.

Když pak Mikulášova družina odklusala branou zpět do svého tajemného světa, provázely je nejen trošku posmutnělé dětské oči - „To už opravdu musí domů do pekla? Proč? Aby jim nevyhasly kotle?“ - ale také otázka jedné z holčiček: „A přijedou příští rok zase?“

Mikulášská nadílka ve dvoře Vondrov

Středa, 5. prosince 2012, 18:15

Mikulášská nadílka ve dvoře Vondrov
Mikulášská nadílka ve dvoře Vondrov

Štítky dvůr Vondrov, Mikulášská nadílka, čert, Mikuláš, anděl, Lucifer, Hluboká nad Vltavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mikuláš, čerti a andělé přijeli za dětmi na koni  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.