Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Město si při Dni památek prošla asi tisícovka lidí

Budějčáci měli uplynulou sobotu jedinečnou možnost dozvědět se díky Mezinárodnímu dni památek něco více o historii svého města. Ten se letos konal s podtitulem České Budějovice ve století páry, aneb koněspřežka byla první. Budějcká Drbna se této zajímavé akce zúčastnila také.

Jako první navštívila Dům U Beránka, který se nachází v Krajinské ulici. Na jeho dvoře byl po celý den přítomný zahradník Jan Kec, který radil, jak správně založit zahradu a zájemcům přiblížil i budování zahrad v 19. století. Ke koupi tady byly i některé byliny.

Poté jsme zavítali do Zátkova domu, který uvnitř skrývá nejstarší fresku v Českých Budějovicích. O té perfektně povyprávěl majitel nynějšího hotelu pan Vlček: „Freska pochází z 15. století a znázorňuje nejsvatější trojici Otce i Syna i Ducha svatého. Byla nalezena před dvanácti lety při rekonstrukci. V hotelu máme také dobrého ducha, který chodí po domech v celé Hradební ulici.“

Třetím prozkoumaným objektem byl Lannův rodný dům. Ten byl ještě před několika měsíci obydlen a tudíž veřejnosti nepřístupný. Jméno Vojtěcha Lanny je úzce spjato s železniční dopravou stejně jako s tou lodní na Vltavě, proto se poblíž tohoto architektonicky zajímavého domku nachází další historicky významná budova, a to Lannova loděnice, kterou v dnešní době využívají hlavně skautské oddíly.

Poslední navštívenou stavbou se stala Vodárenská věž. Tady se Budějcká Drbna dostala na komentovanou prohlídku panem Hobizalem, technikem ČEVAKu, který se zajímá o její historii. Nejdříve se společně s celou skupinou nadšenců, mezi nimiž se vyskytla dvě sympatická dvojčata Marie a Blanka, které jako malé holky ve Vodárenské věži vyrůstaly, dozvěděla o fresce na věži, která vznikla v roce 1882.

Poté začala samotná, velmi zajímavá přednáška, kdy jsme příjemným vyprávěním zjistili všechno od počátku postavení věže, rozvodů potrubí po Budějovicích či čerpání pitné vody dříve i nyní. „Náš tatínek byl správcem věže a my tu zažily spoustu hezkých chvil,“ vyprávěly obě dvojčata Blanka Ševčíková a Marie Šilhánková, která oslaví letos osmdesáté narozeniny, ale nahoru do věže vyběhla s menší zadýchaností než ostatní mladší účastníci prohlídky.

Celkově se nejvyhledávanější památkou stala právě Vodárenská věž, jejích prohlídek se zúčastnily dvě stovky lidí.

Mezinárodní den památek 2013

Úterý, 23. dubna 2013, 19:50

Kousek z dřevěného potrubí, které se dřív používalo
Nejstarší freska v Českých Budějovicích se nachází v hotelu Zátův dům

Štítky Mezinárodní den památek, České Budějovice, dům, Vojtěch Lanna mladší, vodojem, historie, freska, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město si při Dni památek prošla asi tisícovka lidí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.