Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Máte nápad jak zlepšit kulturní život? Přijďte zítra do DK Slavie

Organizátoři projektu Budějovice kulturní chtějí zlepšit kulturní život v Českých Budějovicích. Pokud vás toto téma také zajímá, přijďte na zítřejší veřejné setkání do DK Slavie. O námětech, které veřejnost přednese, budou s účastníky diskutovat zástupci magistrátu a osobnosti pohybující se v oblasti kultury. Akce začíná v 17. 30.

„Již před několika měsíci jsme začali na open space setkáních diskutovat o problémech, které České Budějovice na poli kultury mají. Jedná se především o malé zapojení vysokoškolských studentů do kulturního života, také by určitě bylo dobré mnohem více využívat veřejný prostor, aby se sousedé navzájem potkávali. Máme tady dva velké festivaly během roku a tím to končí,“ vysvětluje vznik projektu koordinátor Ondřej Kašpárek. S nabídkou vypracování projektu oslovili náměstkyni primátora Ivanu Popelovou, která je podpořila. Projekt Budějovice kulturní, který skončí v červenci letošního roku, by v budoucnu mohl sloužit jako podklad pro zpracování koncepce rozvoje kultury v krajském městě. Statutární město České Budějovice jej proto podpořilo částkou 150 tisíc korun.

Inspiraci skupina lidí kolem Kašpárka získala v Plzni, podobný projekt tam byl již před dvěma lety úspěšně realizován.
Budějovický projektový tým tvoří koordinátor Ondřej Kašpárek, produkční Jana Tolnayová, analytik Rudolf Vodička, supervizorka Olga Škochová, která se podílela na plzeňském projektu a dohlížitelka ze strany zakladatele Ivana Popelová.
Ke spolupráci byli přizváni také zástupci kulturních subjektů (Jihočeské divadlo, Dům umění), zástupci Jihočeské univerzity nebo architektka Hanu Urbancovou, jež zastupuje veřejný prostor. Na projektu se dále podílí také Iva Sedláková z odboru kultury, Pavla Kuchtová z Českého rozhlasu a tajemník primátora Michal Bosák. Cestovní ruch zastupuje Jakub Kadleček ze společnosti DfK Group.

Informace od veřejnosti chce tým získat například formou dotazníků. „Chceme je umístit do klubů, kaváren, knihkupectví i knihoven, do míst, kde se schází lidé, kteří mají o kulturu zájem,“ řekla produkční Jana Tolnayová.
Lidé mohou využít také pocitovou mapu města.  Člověk do ní pomocí barevných lepítek zaznamená vztah k místům. „Vytipujeme tak místa, která lidé vyhledávají a kterým se naopak vyhýbají,“ domnívá se Kašpárek.

Autor: Magdalena Hladíková

Štítky kultura, projekt, České Budějovice, Michal Bosák, Český rozhlas, Dům umění, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Jihočeské divadlo, DfK Group a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Máte nápad jak zlepšit kulturní život? Přijďte zítra do DK Slavie  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.