Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Majálesová nálada už visí ve vzduchu!

Po návštěvě Pražského Majálesu musí Budějcká Drbna konstatovat, že se upřímně těší na takovou tu naši domácí atmosféru Budějovického Majálesu. A proč? Protože je jiný. Jiný než všechny ostatní masové akce tohoto typu.

Nepřináší main stream, ale snaží se návštěvníky obohatit o něco nového a rozšířit obzory, jelikož davovou psychózu ze Šroubů a matic můžete zažít kdekoliv a kdykoliv.

V pondělí to všechno vypukne. České Budějovice se stanou již podesáté kulturním epicentrem a po dobu šesti dnů Majáles nabídne (nejen) Budějčákům velice pestrý program.

Zahájení se uskuteční na náměstí Přemysla Otakara II., kde si návštěvníci budou moci užít unikátní holografickou projekci na vodní stěnu, tentokrát přímo u největší dominanty náměstí, Samsonovy kašny.

V průběhu týdne pak bude na výběr z nepřeberné nabídky programů z oblasti hudby, divadla, přednášek, diskuzí, filmu i workshopů. Českobudějovické ulice pak hlavně ožijí tradičním průvodem masek, do kterého se podle očekávání zapojí kolem 3200 účastníků.

Pozornosti diváků by během festivalového týdne jistě neměla uniknout Berlin stage, kdy se během pondělí a úterý v malý Berlín přemění taneční prostor Kredance. Nabídne přednášku o graffiti s přední českou umělkyní této scény Sany, výstavy, módní přehlídku s bleším trhem i zástupce hudební (DJ Tvyks) a filmové berlínské tvorby.

Z divadel se mohou letos návštěvníci těšit na představení Sólo pro Lu Divadla Archa, experimentální monodrama Valentýn pražského performera a mima Petra Krušelnického, představení souboru Divadlo T601 studentů DAMU nebo brněnský soubor BURANTEATR.

Chybět nebudou ani autorská čtení (David Jan Žák, Irena Dousková a další), představení Jihočeského divadla ani tradiční přehlídka amatérských divadelních souborů.

V průběhu týdne proběhne i další nedílná součást Majálesu, Dark side of Majáles, kde letos vystoupí během dvou dní 26 převážně studentských kapel. Milovníci electro swingu si určitě vychutnají první českou kapelu tohoto zaměření Mydy Rabycad.

Cestovat alespoň prstem po mapě budeme pak díky cestovatelským besedám, v nichž zavítáme třeba do Bolívie, Íránu nebo pěšky z Čech až do Říma. Skvost mezi besedami v programu představuje přednáška Vladimira 518 na téma knihy Město=Médium a skloubení veřejného a reklamního prostoru jako místa k životu. Chybět nebude ani piknik v režii CBArchitektury, který stejně jako vloni umožní všem příchozím diskutovat otázky spojené s veřejným prostranstvím města.

Zapojení diváků po projekcích umožní i filmová dramaturgie, která jako hosta přiveze například Olgu Sommerovou. Co se týká filmů, Majáles nezapomněl ani na motorizované filmové fanoušky a i letos pro ně chystá autokino!

Hudební program přinese stejně jako vloni dvoudenní open-air stage, koncerty budou probíhat i v přilehlém šapitu. Tyto open-air stage se ale přesunou ze Sokolského ostrova přes řeku ke Sportovní hale. To aby obyvatelé města neměli důvod stěžovat si na hluk.

Na Sokolském ostrově, kde se prozatím vše odehrávalo, bude od pondělí do čtvrtka postavena kavárna, kde budou probíhat divadelní představení, projekce filmů, přednášky a koncerty. Po úspěchu loňského odpoledne pro děti se to letošní bude konat ve středu přímo vedle kavárny a k vidění budou mažoretky, žongléři, kejklíři, vystoupení dětských sborů a oblíbené Divadlo Víti Marčíka.

Co se týká nejočekávanějšího hudebního programu, bude letošní hudební dramaturgie opravdu bohatá a opět sází na neokoukaná jména. Kromě toho nejlepšího z tuzemské hudební scény (Vladimir 518, Lenka Dusilová, Floex, Ventolin, Prodavač, Kyklos Galaktikos, Wild Tides a další) přiveze Majáles až z Japonska místní indie hvězdu Shugo Tokumaru s kapelou, z USA přijedou The Sidekicks a Hop Along!, z Velké Británie pak třeba avantgard-hiphop trio Young Fathers. Milovníkům reggae udělá jistě radost keňský hudebník Fireson, fanoušky vážné hudby zas jistě potěší koncert Orchestru opery Jihočeského divadla pod taktovkou argentinského dirigenta Maria de Rose.

Další účinkující budou postupně zveřejňováni na webových stránkách festivalu na adrese www.budejovickymajales.cz, program na každý den bude pravidelně přinášet i Budějcká Drbna.

Kdo je nyní z výčtu interpretů trochu zklamán, protože v něm nenašel jména jako Xindl X nebo Koblížci, nechť není líný a pár interpretů si ´vygooglí´, popřípadě poslechne. Určitě si každý přijde na něco, co ho potěší, pobaví nebo zkrátka vykouzlí úsměv na rtech.

Pokud se tak nestane, uvědomme si, že Budějovický Majáles je unikátní právě díky své nekonformnosti a hlavně díky faktu, že ho pořádají mladí studenti bez nároku na odměnu a zdarma úplně pro všechny!

Štítky Budějovický Majáles 2013, program, divadlo, přednáška, majáles, koncert, hudební skupina, představení, Drbna.cz, film, Vladimir 518, Jihočeské divadlo, Berlín, Den svatého Valentýna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Majálesová nálada už visí ve vzduchu!  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.