Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Mádl o hrdinech Vejšky: „Děti, které potřebují přes držku“

Na plátnech kin se v minulých dnech objevil zbrusu nový český film od režiséra Tomáše Vorla. Slavnostní premiéru Vejšky v budějckém multikině CineStar přijeli ve čtvrtek uvést herci Jiří Mádl, Tomáš Vorel junior, Eva Josefíková a sám režisér Tomáš Vorel.

Vejška je volným pokračováním kultovního snímku Gympl. „Druhý díl Gymplu jsem rozhodně neplánoval. Vyplynulo to tak nějak samo. Já osobně nesnáším pokračování. Je paradoxem, že peníze se sháněly lépe na Gympl, ač se jednalo o nezavedený snímek,“ komentoval Tomáš Vorel starší.

Film pojednává o dvou kamarádech ze střední školy, které pojí silná vášeň pro ilegální malování graffiti. „Ve snímku dochází k přerodu hlavních hrdinů. Petr Kocourek - Tomáš Vorel junior - se hlásí na UMPRUM, nepije, nekouří a snaží se sekat latinu. Na rozdíl od Michala Kolmana - Jirky Mádla - kterého zkazily peníze jeho bohatého otce. Ten si užívá univerzitního života plným douškem. Stal se z něj hajzl první třídy. Střídá holky, zkouší drogy, nemá úctu před nikým a ničím,“ popisoval charakter hlavních hrdinů režisér Vorel.

Vejška řeší zajímavé téma pražských writterů. Adrenalin a dobrodružství, které zažívají filmové postavy, si však hlavní hrdinové na vlastní kůži nevyzkoušeli. „Za celý film jsme drželi sprej v ruce tak asi dvakrát. Jednou jsme byli na akci, ale byla hrozná zima, a tak jsem zase jel domů. Pasta Oner (český výtvarník zabývající se graffiti - pozn. autorky) připravoval návrhy graffitů a my je pak s Tomášem jen vybarvovali,“ podělil se o svou malířskou zručnost Jirka Mádl.

Premiéru filmu v Budějcích podpořila svou účastí i nadějná herečka Eva Josefíková, která ve filmu ztvárnila krásnou a vypočítavou Julii. „Eva je budoucí hvězda. Nejenže je krásná, ale umí i hrát, což nebývá moc častá kombinace,“ řekl režisér Tomáš Vorel.

Paradoxem je, že ve filmu Eva hraje přítelkyni Tomáše a ve skutečnosti je partnerkou Jirky Mádla. „Bylo zajímavé vidět svojí holku, jak se líbá s mým nejlepším přítelem... ale v pohodě. Neměl jsem s tím problém,“ smál se Jirka při otázce, kterou mu položila Adéla Jirkalová, moderátorka rádia Kiss Jižní Čechy, při slavnostním uvedení snímku na budějcké filmové plátno.

Během premiéry v CineStaru mohli diváci vyhrát trička a CD se soundtrackem z Vejšky za nejtrapnější a nejlepší otázku na přítomnou delegaci. Režisér Vorel nezapřel svůj komický talent a hned při svém entrée zahrál komedii, díky které se diváci dobře naladili na očekávané filmové představení.

Recenzi filmu přinese Budějcká Drbna na začátku příštího týdne.

Štítky Vejška, slavnostní premiéra, filmová delegace, multikino CineStar, České Budějovice, Tomáš Vorel, Jiří Mádl, režisér, Eva Podzimková, Cinestar, film, protagonista, Gympl, kino, Petr Kocourek, česká kinematografie, herec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mádl o hrdinech Vejšky: „Děti, které potřebují přes držku“  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.