Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Loňská hudební scéna ve znamení konců i začátků

Rozpady, odchody, ale i nové desky, nové kapely, nové naděje... Uplynulý rok přinesl na budějcké hudební scéně od všeho něco. Na jednu stranu zklamání, na stranu druhou radost a očekávání. Pojďme si opět po roce udělat menší rekapitulaci.

Začněme pozitivně. Po několika měsících nečinnosti se na pódia vrátili deathoví Vihar, kteří jsou pohrobky kultovních Age of Storm. Kluci představili nového bubeníka a dokázali, že jsou opět ve formě. Jejich koncerty na domácí půdě byly zkrátka parádní a nezbývá než doufat, že se Vihar pustí také do tvorby nových songů.

Folkovou scénu letos obohatila nová skupina The Greens, ve které se sešli zkušení muzikanti, což je na výsledku poznat. Z charitativního songu Vánoční pusa se stal hit a je jasné, že je třeba s těmito nadějnými písničkáři počítat!

Něco začalo, něco skončilo... Největším překvapením byl konec grindových Isacaarum. Do poslední chvíle to vypadalo, že kapela pojede dál v nové sestavě, ale kytarista F.C. a zpěvák Chymus nejspíš usoudili, že navázat na přátelskou, respektive rodinnou atmosféru uvnitř souboru je takřka nemožné. Nutno dodat, že Isacaarum skončili svým způsobem na uměleckém vrcholu, protože poslední deska Whorecraft patří k tomu nejlepší, co pod hlavičkou této kapely vyšlo.

Konec ohlásili také mladičtí Swarm, kteří sice tak úplně nepatří do budějcké scény, ale hrávali zde velmi často. Jejich ukončení činnosti bylo zarážející hlavně z toho důvodu, že vydali dlouho připravovanou fošnu Enrua. Muzikanti jsou ale talentovaní, proto není třeba pochybovat, že se v brzké době objeví v nových projektech.

Samostatnou kapitolou jsou živé akce. I v letošním roce se v Budějcích uskutečnilo plno skvělých a zajímavých koncertů napříč všemi žánry. Tradičním problémem však byla návštěvnost, která ne vždy byla uspokojivá. Otázkou však je, jestli zájem o kulturu skutečně klesá, jak se mezi lidmi povídá.

„Nemyslím si, že by lidé chodili na akce méně. Podle mě je situace stále stejná a vždy záleží na tom, co jim můžeme nabídnout. Jsou styly, které jednou táhnou, podruhé ne,“ zmínil před časem David Matějíček z Café Klubu Slavie.

A jaké zajímavé koncerty se v Budějcích uskutečnily? Velmi kvalitní byl Den v Budvaru, na kterém se představili například BSP, Oceán či Lucie Bílá. Výbornou muziku přinesl i Jihočeský jazzový festival ČEZ 2014.

Ze zahraničních hostů stojí určitě za zmínku legendární Finové Waltari, kteří roztančili ArtIGY. Velmi slušnou fanouškovskou podporou se mohl pochlubit i Dead End Festival, jenž dal opět prostor i méně známým souborům.

I menší klubová scéna představila skvělé kapely, ale zde se asi nejvíce odrazila nízká návštěvnost. Během roku se v Budějcích ukázalo mnoho zahraničních kapel, ale některé z nich hrály i pro jednoho platícího. Smutný fakt...

„Nemyslím si, že by propad návštěvnosti byl tak zřetelný, co se týče velkých kapel, ať už českých nebo zahraničních. Z velkých rockových festivalů se stal docela dobrý byznys. Horší je to s malými undergroundovými koncerty, kde mám pocit, že jsme trochu překrmeni a jsme vybíraví. Přece jen, když mohu vidět v průběhu roku paletu světových kapel, proč bych šel na nějakou jejich kopii,“ zmínil Petr Junek, který v Budějcích organizuje undergroundové akce.

„Nicméně třeba oproti 90. letům se změnil i způsob života, kdy bylo nemyslitelné, aby mladý člověk seděl o víkendu doma. Chodilo se na koncerty několik kilometrů pěšky, jezdilo se vlakem v celých partách. Na to už jsou lidé dneska moc líní.“

A co vy? Jaké kapely vás v letošním roce překvapily? Jaké akce jste navštívili? Napište nám do diskuze!

Štítky hudba, hudební scéna, České Budějovice, kapely, začátky, konce, koncerty, festivaly, hudební skupina, koncert, František Cyril Kampelík, Lucie Bílá, Dead End Festival, Budějovický Budvar, ČEZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Loňská hudební scéna ve znamení konců i začátků  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.