Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Literatura (ne)žije! Názvy zastávek ve verších a kniha zdarma

„To je hrozný. Ty děti dneska vůbec nečtou.“ Kdo z nás tuhle větu nikdy neslyšel, nechť hodí knihou. To že je literatura stále více a více v pozadí, si uvědomila skupinka kreativních a akčních lidí, kteří se rozhodli v Budějcích uspořádat první ročník literárního festivalu s názvem Literatura (ne)žije!

Tři dny plné literatury ve všech podobách si budou moci Budějčáci užít už příští týden. Od 23. do 25 dubna vzniknou v centru města tři stěžejní místa, která ožijí nejrůznějšími aktivitami spojenými s knihou. Pravidelně od dvanácti do šesti bude probíhat program ve venkovních stanovištích.

Prvním stabilním stanovištěm bude náměstí Přemysla Otakara II. Zde bude umístěna literární první pomoc. Studentky bohemistiky si popovídají nebo poradí každému, kdo bude mít jakýkoliv zvídavý dotaz.

Zároveň sem organizátoři navezou necelých osm tisíc knih, které se podařilo vybrat v Literární kavárně za posledních několik týdnů. Každý kolemjdoucí si vybere knihu, jaká se mu jen zlíbí. Na náměstí také budou umístěné zážitkové budky, dlouhá role papíru, kam Budějčáci společně zapíší příběh města. Každý přispěje jedním slovem.

Dalším epicentrem literárního vzruchu bude samozřejmě Měsíc ve dne - Literární kavárna, kde ve středu 23. dubna proběhne celá řada autorských čtení v podání jihočeských spisovatelů. Ukázku své tvorby předvede Jan Cempírek, který zároveň pokřtí novou e-knihu Tanec posledního dne. Z dalších autorů možno jmenovat Jiřího Hájíčka, Miroslava Bočka nebo Jiřího H. Krchovského.

„Čtvrtek je zároveň mezinárodním dnem proti rasismu, a tak jsme se rozhodli spojit literaturu a tuto problematiku. Před filharmonií cizinci přečtou úryvky z knih ve svém rodném jazyce. K dispozici budou samozřejmě překladatelé,“ uvedla jedna z organizátorek Eliška Štěpánová.

Náhodní návštěvníci, ale i knihomolové, se mohou těšit na celou řadu dalších akcí. Čtení potmě předvede nevidomý Marek Müller, který ukáže, jak se dá číst i bez zraku. V parku Na Sadech proběhne bezdomovecké divadlo, na Lannově třídě se bude tvořit na chodník největší komiks v Budějcích a v pátek se do workshopu v Literární kavárně mohou zapojit i ti nejmenší v rámci programu Dětem do ouška a všem pro radost.

Důkazem toho, že se literární festival dotkne opravdu téměř každého Budějčáka, je zapojení Dopravního podniku města České Budějovice do projektu. „Cestující si budou moci vychutnat veršované názvy zastávek v 63 stanicích po celém městě,“ prozradil dočasný ředitel Dopravního podniku Slavoj Dolejš.

V praxi to bude vypadat tak, že například na zastávce uslyší cestující místo strohého názvu zastávky krátkou veršovanku: „Dopravní podnik MHD řídí, každý den dopraví tisíce lidí.“ Na krátkých básničkách se podílelo kolem 30 autorů a k poslechnutí budou na všech linkách MHD. „Některé verše jsme museli bohužel zcenzurovat, aby se nikoho nedotkly. Například k Mariánskému náměstí přišel nápad: ‚Mariánské náměstí, vystup tiše, bez pěstí‘,“ doplnil Dolejš.

Celá akce je nápadem lidí pohybujících se kolem Literární kavárny a všichni zúčastnění na festivalu pracují dobrovolně bez nároku na odměnu. Město České Budějovice bohužel nijak nepřispělo. „Osobně si bez knih neumím představit život. Proto jsem neváhal a do akce se zapojil. Mrzí mě a překvapuje, že město zůstává v tomto ohledu lhostejné. Mnohdy investuje do projektů, které nemají zdaleka takový smysl, jako například festival literatury,“ dodal ještě šéf Dopravního podniku Slavoj Dolejš.

Štítky Literatura (ne)žije!, festival, literatura, České Budějovice, kniha, kavárna, dopravní společnost, Přemysl Otakar II., Jiří Hájíček, Jan Cempírek, Na Sadech, Měsíc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Literatura (ne)žije! Názvy zastávek ve verších a kniha zdarma  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.