Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Literární festival nabídne sběr knih i divadlo bezdomovců

Začalo to sklenkou červeného v literární kavárně a skončilo u podání grantu na radnici pro podporu velkého festivalu živé literatury v Českých Budějovicích, nazvaného Literatura (ne)žije!.

„Koncem minulého roku jsme se tradičně sešli v literární kavárně a vedli ‚moudré‘ řeči. Mrzelo nás, že v Českých Budějovicích nejsou žádné velké literární akce. Jakoby literatura už nebyla zajímavá,“ říká jedna z organizátorů festivalu Eliška Štěpánová.

„Nakonec jsme si řekli, že kritizovat umí každý a rozhodli se něco udělat sami. Město vypsalo granty na kulturu, mysleli jsme, že netradičně pojatý literární festival má šanci a bude především zajímavý pro lidi,“ dodává.

Pořadatelé již dostali informaci, že město podobný typ akce nepodpoří a žádné prostředky nepřidělí. Přípravy festivalu ale běží dál. Mladý umělec Vojtěch Nárovec vysvětluje: „O akci jsme se už bavili s mnoha lidmi a nápad je nadchnul. Ozývají se s tím, že se chtějí do dění kolem festivalu zapojit. Povzbudilo nás to. Jdeme do toho sice bez podpory radnice, ale s podporou lidí - a to je nejdůležitější.“

Organizátoři uspořádají literární festival na konci dubna v ulicích Budějc. A nejen tam! Chtějí ukázat, že i v dnešní době má literatura mnoho zajímavých forem. Jedním z bodů programu je velká sbírka knih na náměstí tak, aby si každý návštěvník mohl odnést knihu.

„V době festivalu bude probíhat akce Kniha pro každého. Lidé mají doma plno nepotřebných knih a my je vyzýváme, aby je poslali dál. Jen za první den se nám sešlo více než sto knih, mile nás to překvapilo. Dokonce i na Facebooku jsme měli za několik hodin přes sto fanoušků a rychle přibývají další. Sběrné místo pro knihy je v literární kavárně Měsíc ve dne v Nové ulici. A za donesenou knihu dostanou i malý dárek,“ říká Eliška Štěpánová.

Organizátoři počítají s tím, že jim po akci knihy zbudou. Chtějí tak založit první pouliční knihovničku, kde si každý bude moci odnést nebo přinést knihu dle svého uvážení.

Festival slibuje bohatý program - od básníků v ulicích, komiksu, po zážitkové věci, které prý nenechají chladného žádného kolemjdoucího. Konkrétní věci zatím organizátoři tají.

„Jsme domluveni opravdu průřezově, setkáte se s akcemi v kostele i bezdomoveckým divadlem v parku. Slepci vás zasvětí do tajů neviditelné prózy, místní básníci a spisovatelé budou recitovat a tvořit živě přímo v ulicích, svůj um ukážou i místní studenti a důchodci. Popravdě lidé budou asi dost překvapeni, jak moc umí být literatura živá. Opravdu se na to těšíme, děláme to pro radost a radost z toho máme už teď,“ doplňuje Vojtěch Nárovec.

Tisková zpráva

Štítky Literatura (ne)žije!, festival, literatura, České Budějovice, kniha, kavárna, divadlo, bezdomovec, Facebook, grant, radnice, Měsíc, kultura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Literární festival nabídne sběr knih i divadlo bezdomovců  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.