Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Lidé většinou darují kvalitní literaturu. Někteří dokonce přinášejí i vzácné a letité knihy

Že jsou knihy mrtvé? Nejsou! Denně vychází nové romány, encyklopedie, biografie... Nabídka je tak široká, že i největší knihomol má co dělat, aby stihl zpracovat vše, co má v hledáčku. Že je literatura stále zajímavá a potřebná se snaží dát najevo i organizátoři festivalu Literatura žije! Ten se v Budějcích uskuteční 22. až 24. dubna.

Stejně jako v minulosti budou v rámci akce rozdávány knihy, které pořadatelé v průběhu měsíců sbírají od dárců. Minulý týden v pátek dokonce dobrovolníci vyrazili do ulic, kde jim bylo možné knihy předat. I přes nepříliš příznivé počasí se podařilo nasbírat několik stovek knih.

„V pátek jsme navzdory občasnému sněhu nasbírali asi 350 knih,“ uvedla Eliška Štěpánová z organizačního týmu. „Ve čtvrtek na sběrné místo v campusu přinesli studenti víc jak 100 knih.“

Knihy lidé nosí stále, a to do literární kavárny v Nové ulici. Sběr probíhá každý den od 12 do 22 hodin, o víkendu od 18 do 22 hodin. „K dnešnímu dni máme knih zhruba dva tisíce. Sběr končí 21. dubna,“ řekla Eliška Štěpánová a dodala, že se ještě jeden sběr v ulicích, respektive na Lannově třídě uskuteční.

Čtenáři Budějcké Drbny se také ptali, zda je možné knihy přinést přímo až na festival. Eliška Štěpánová tuto variantu vylučuje. „Nezvládali bychom to organizačně,“ vysvětlila. „Kdo chce poslat knihu dál, tak pouze do zahájení festivalu.“

Knihy budou volně k dispozici po celé tři dny konání festivalu. Zájemci si pro ně mohou zajít do festivalového stanu na náměstí Přemysla Otakara II. Vloni byla většina knih během akce skutečně rozdána. Organizátorům zůstalo zhruba pět procent knih, ale i ty našly nové majitele.

A která díla lidé nejčastěji posílají dál? „Detektivky, romány, dětské knížky, občas třeba učebnice. Kupodivu jde většinou o kvalitní literaturu. Někdy se mezi nimi objeví poklad, nebo kuriozita. Knihy i devadesát let staré,“ uvedla Eliška Štěpánová.

Festival Literatura žije! nabízí rozmanitý program. Zahrnuje autorská čtení, querilla poety, obrovský komiks namalovaný na pěší zóně, haiku křídou napsané na cestičkách v parku, veršovaná hlášení v MHD či čtení na ulici.

Pouliční knihovničky

Parta lidí, jež za akcí stojí, má na svědomí například i pouliční knihovničku, která se nachází v Nové ulici. Jak se ukázalo, její instalace měla skutečně význam. U knihovničky se každý den zastaví několik lidí. Systém funguje tak, že si knihu může kdokoliv půjčit, nebo i vzít, ale měl by za ni darovat nějakou jinou. Nabídka je tak každým dnem jiná, tudíž se vyplatí se u knihovničky zastavovat pravidelně.

„Bohužel máme zhruba tři pravidelné čtenáře, kteří si knihy odnášejí a nevracejí. Zvlášť jeden si denně odnáší 10 a více knih po celou dobu existence knihovny a nevrací je. Několikrát jsme mu to říkali, dokonce jsme mu i knihy brali, ale je opravdu úporný. Je to zvláštní figurka,“ posteskla si Eliška Nováková.

V budoucnu by organizátoři festivalu chtěli do města umístit další dvě až tři pouliční knihovny. Jaký bude jejich další osud záleží už na samotných čtenářích, zda budou knihy i dodávat, nejenom si je odnášet.

Pouliční knihovny jsou ve světě, ale i v České republice stále oblíbenější. Před časem jsme informovali například o instalaci takzvané knihobudky v obci Chrášťany.

Štítky literatu žije, pošli knihu dál, vzácné knihy, kniha, festival, literatura, knihovna, České Budějovice, Eliška Horelová, román, Česko, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé většinou darují kvalitní literaturu. Někteří dokonce přinášejí i vzácné a letité knihy  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.