Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Léto v plném proudu, ale Velbloud zkrátil otevírací dobu

Před měsícem se na internetových stránkách Velbloudu objevila výpověď jeho majitele Viktora Řeháka, který chtěl touto cestou poprosit, omluvit se a zároveň objasnit situaci, se kterou se oblíbený budějcký klub potýká.

Každý z nás si po celém dni v práci potřebuje v klidu odpočinout, vyspat se a připravit se na další náročný den. Bohužel usnout se v teplých letních dnech nedaří několika rodinám v okolí Velblouda, kde se neukáznění návštěvníci nebo jen venkovní posluchači neumějí chovat a myslí si, že když nespí oni, nemusí nikdo.

Majitel klubu pak musí řešit četné stížnosti různými opatřeními, které rozhodně baru na slávě nepřidají a jemu klidný spánek taky nezajistí. Jaká je momentální situace Mighty Baru Velbloud se Budějcká Drbna zeptala přímo Viktora Řeháka.

„V současné situaci klub Mighty Bar Velbloud trápí problémy s hlukem a s tím spojené rušení nočního klidu. Nejedná se však o hluk z klubu, ten byl při rekonstrukci po převzetí Velblouda od bývalého provozovatele v roce 2009 profesionálně akusticky odizolován.

Byly investovány nemalé prostředky do nového kvalitnějšího zvukového aparátu i protihlukových těsnění, ale s výskytem lidí v okolí před klubem, který pochopitelně v letních měsících diametrálně roste, bohužel moc nezmůžeme. Důkazem toho je fakt, že celý zbytek roku, od října do května, nemá klub sebemenší problém a nezaznamenává ani  žádné stížnosti spojené s hlukem,“ uvedl Viktor Řehák.

Dále majitel oblíbeného klubu pokračuje: „Poloha klubu Mighty Bar Velbloud je přitom prakticky ideální, přímo v budově, v jejímž suterénu se klub nachází, nebydlí žádní nájemníci. Je to lékařské zařízení fungující pouze od rána tak do pěti hodin odpoledne, tedy v době, kdy je klub uzavřen.

V bezprostřední blízkosti klubu se nachází mateřská školka, zahrada mateřské školky, základní školy, školní jídelna, divadla, fakulta vysoké školy, parkoviště, dům kultury a budovy rozhlasových stanic. Nejbližší obydlené domy jsou v ulici U Tří lvů a další až asi 400 metrů od klubu.

V ulici U Tří lvů jsou byty, které mají okna z ložnic situovány do dvora, jehož jedna část ústí před klub Velbloud. Pravidelně s příchodem teplejšího počasí mají lidé z této ulice otevřená okna i přes noc, z pochopitelných důvodů, a to je kámen úrazu. V nočních hodinách, kdy vše okolo ztichne, stačí parta pěti lidí, kteří se nahlas zasmějí, a sousedé hned vše slyší.

Nepopíráme ani to, že díky našemu klubu a lákavému programu, který návštěvníkům nabízíme, je koncentrace lidí v prostoru před klubem vyšší a tím pádem i stoupá hladina ´hluku´. Přestože problémy máme asi tak se čtyřmi domácnostmi, nebereme tento problém na lehkou váhu. Uvědomujeme si, že klub ztěžuje našim sousedům klidný spánek a stavíme se k tomuto problému čelem. I my rádi spíme v klidu. Proto jsme již od začátku našeho působení v klubu přijali mnoho obranných opatření, které jsem zmínil v začátku této odpovědi,“ doplnil majitel Velblouda.

Kdy se letos vyskytly první problémy?

„Studentským svátkem Majáles, který trvá celý týden v kuse a během tohoto týdne praskají všechny kluby, bary i ulice ve švech, neboť po celém městě korzují až do nočních hodin davy mladých lidí lačných po zábavě.

Jelikož jsme si dobře pamatovali problémy z minulého roku, omezili jsme program Majálesu v našem klubu na pouhé dva dny. Minulý rok jsme měli program celý týden, bez přestávky, včetně afterparties do nočních hodin. Byli jsme si vědomi značných ekonomických úniků, které nám tím hrozí, ale přesto jsme tyto kroky podstoupili, právě kvůli zachování příměří se sousedy a jako vstřícný krok.

Situace s rostoucí teplotou venkovního vzduchu nadále eskalovala, až jsme byli nuceni zavést další, ještě radikálnější opatření. Omezili jsme otevírací dobu klubu. Z předešlého sedmidenního provozu máme otevřeno jen čtyři dny v týdnu od středy do soboty. Opět přicházíme o příjmy, které jsou zdrojem naší obživy, ale opět se jedná o vstřícný krok a snahu problémy aktivně řešit.“

Jaké jsou další změny, které jste museli učinit?

„Nově jsme zavedli zákaz vynášení veškerého skla z prostor klubu, tady se jednalo o opatření nejen protihlukové, ale i pro zvýšení bezpečnosti, a od června platíme profesionální ochrannou službu, která má na starosti hlídání dodržování klidu v prostorách před klubem. Zároveň jsme vyzvali, prostřednictvím našich internetových cest, všechny návštěvníky klubu a naše příznivce, aby nám pomohli situaci společnými silami uklidnit. Také jsme se všem návštěvníkům omluvili za vzniklé komplikace a znepříjemnění jejich času stráveného u nás v klubu těmito opatřeními.“

Mají tato opatření nějaký efekt?

„Od nejkritičtějších dnů, trávím v klubu prakticky každý den až do zavírací doby, abych sám, jakožto provozovatel klubu, dohlížel na situaci, práci ochranky, personálu a zároveň abych situaci monitoroval.

Během tří týdnů, které jsem těmito ´nočními směnami´ strávil, jsem si potvrdil několik zajímavých informací, které jsou s touto situací spojeny. Hluk v okolí klubu nepochází vždy pouze od návštěvníků Velblouda, ale z velké části i od náhodných kolemjdoucích. V blízkosti se totiž nachází park a DK Metropol, obě oblíbené lokality zábavychtivých lidí. Ulicí U Tří lvů chodí lidé na zastávku MHD v ulici Žižkova, kde také stavěl autobus noční linky, samozřejmě ještě před uzavřením ulice.

O podstatnou část hluku v okolí klubu se ještě do nedávna starala početná skupina bezdomovců a narkomanů, kteří se nastěhovali pod most k Mlýnské stoce. Jejich počet vzrostl za poslední dva měsíce až kolem dvaceti. Špína, hluk, smetí, pobíhající psi, potácející se individua pod vlivem návykových látek. Tak vypadal každodenní život v okolí klubu.

Na tuto skutečnost jsme mnohokrát upozorňovali jak na magistrátu, tak na policii a až do vyhrocení situace, kdy volně pobíhající psy dotyčných ´spoluobčanů´ téměř napadli naši uklízečku, se nic nedělo. Až tato příhoda spustila bleskovou akci a v pátek 13. července byla za účasti mnoha policistů tato ´kolonie´ vyklizena. Za to patří policii velký dík. Pozdě, ale přece.“

Jaké jsou reakce příznivců Velblouda? Nabídl třeba někdo pomoc?

„Reakce jsou smíšené. Spousta lidí bere naše obranné kroky jako omezování svých práv a svobod a bouří se proti zákazům vynášení skla i proti přítomnosti security, ale naštěstí převládají lidé, kteří naše důvody chápou a respektují. Byli jsme velmi překvapeni podporou ze strany příznivců klubu. I to je pro nás důkaz toho, že většina lidí, kteří do Velblouda chodí, si již dlouhé roky uvědomuje, že pokud se situace neuklidní, hrozí klubu uzavření a tím pádem by Budějce přišly o dlouholetou baštu alternativní kultury.“

Štítky Mighty bar Velbloud, klub, alternativní scéna, hluk, ochranka, stížnosti, České Budějovice, Velbloud, majáles, Dům kultury Metropol, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Léto v plném proudu, ale Velbloud zkrátil otevírací dobu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.