Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Kulturní smršť se tento týden přehnala přes Budějce

Také to tolik milujete? Jen tak v tričku, pozdě večer, si to špacírujete domů a jste plni dojmů z dalšího skvělého majálesového dne. I Budějcká Drbna lítá, kde se dá, a nabírá zážitky, o kterých chce své čtenáře informovat.

Ve středu 2. května byla na módní přehlídce Na Sadech. Holky se tu promenádovaly pod širým nebem v originálních modelech od Moniky Štackové, která prostřednictvím této přehlídky představila svou nezávislou tvorbu. Styl jejího oblečení je ženský a romantický s nádechem elegance. Dalšími předváděnými modely byla trika VoCoDe, za jejichž výrobou stojí manželé Klára a Ondřej Muzikovi.

Jako správná drbna se i ta Budějcká zajímá o to, jak správně a co nejlépe mluvit. K tomu perfektně posloužil workshop rétoriky, který se uskutečnil v Solnici. Pod vedením zkušeného rétora, tribuna, truvéra a učitele řeči (a řečí) Jana Nepomuka Piskače se konal malý translatologický večírek, kde i se svými žáky předvedl něco ze svého umu.

Odpoledne se ještě na nábřeží Malše konal Výtvarný workshop – tvorba mapy města. Ten spočíval v malování vlajky Majálesu a mapy Českých Budějovic, kam si mohl každý vlepit nebo přikreslit svůj pohled na město.

Samozřejmě se po celém městě konal opět Studentský jam. Mladé herce, hudebníky, ale i mnoho dalších nadaných a nápaditých studentů mohli kolemjdoucí vidět u Černé věže, Piaristickém náměstí či na nábřeží. Večer pak Drbna vyrazila na koncert kapely Akia b.a, která hraje punk-classical music.

Ve čtvrtek 3. května to na Piaristickém náměstí ožilo, a to když přijelo divadlo Kašpárek v rohlíku. Armáda klaunů bojující proti monopolu Dády Patrasové dlouhodobě, jak se sami prezentují, prokázala, že i dětská hudba může být pořádná párty! Kvalitní nářez v podání pravých českých bejbypankáčů nezklamala malé ani velké diváky. Dětiček bylo opravdu mnoho a všechny se výborně bavily.

V osm hodin začala v Hostelu vernisáž fotografa Libora Fouska a mladé nadané malířky Jany Břehovské. Výstava vznikla tak, že Libor Fousek nafotil fotografie a Jana se jimi inspirovala při tvorbě svých obrazů. Vznikla tak velice povedená kompilace obrazů a fotografie.

„Vždycky jsem vyfotil nějakou fotku a za pár dní se mi ozvala Janča, že podle ní namalovala obraz. Nápad udělat z toho výstavu vznikl zcela spontánně. A Budějovický Majáles k tomu připravil skvělou příležitost,“ řekl Libor Fousek Budějcké Drbně.

Když se návštěvníci dostatečně pokochali, mohli v Hostelu zůstat a poslechnout si duo HUSO, ve kterém kluci spojují libé tóny klarinetu a harmoniky.

Štítky České Budějovice, Na Sadech, Dagmar Patrasová, majáles, Drbna.cz, Nepomuk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kulturní smršť se tento týden přehnala přes Budějce  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.