Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Krása orchidejí v Metropolu doslova vyráží dech

Výstavní prostory kulturního domu Metropol se proměnily v barevnou záplavu tropických rostlin. V pátek 23. března tam začal 13. ročník Výstavy orchidejí, kterou budete moci navštívit až do prvního dubna. Výstava je také prodejní a je tedy možné si trochu té nahromaděné nádhery odnést domů.

Expozice je věnována českému lovci orchidejí Benediktu Roezlovi, jehož sen odjet do Ameriky, se vyplnil a zakotvil v Mexiku. Odtud podnikal svoje cesty za dobrodružstvím a krásami tropické flóry, kterou si přivážel na svou farmu. Na koni, vlakem i pěšky prošel Spojené státy americké, Kolumbii, Mexiko, Peru a sbíral rostliny, semena či hlízy.

Na cestách ho postupně doprovázeli jeho synovci František a Eduard Klabochové a Bohumil Houda. Ti v cestách za exotickými rostlinami pokračovali i poté, co se Benedikt Roezl rozhodl natrvalo vrátit se do své vlasti, Čech.

Orchidejí je ve světě známo přibližně 850 rodů a asi 17 tisíc druhů. Ty jsou nejvíce rozšířeny v tropech, ale i klimatických pásech. Jedná se o jednu z nejpočetnějších čeledí vyšších rostlin. V České republice rostou zástupci asi 24 rodů. Většina druhů patří mezi ohrožené, silně ohrožené nebo kriticky ohrožené a chráněné rostliny.

Výstava nám však nenabízí pohled jen na tyto křehké krásky, ale obdivovat můžete i různé sukulenty, kaktusy či masožravé rostliny. Součástí výstavy je také přehlídka ne moc populárních exotických zvířátek, jako švábů, hadů nebo kudlanek.

Při vybírání různobarevných květin vám rádi pomohou jejich pěstitelé a zároveň prodejci. Vyškolí vás, jak se správně o každou květinu starat, aby vám přinášela radost a každodenní zážitek z pestrosti jejích květů. Jedním z nich je i pan Karel Willinge, který nám o celé výstavě pověděl něco více.

Kdo tuto výstavu pořádá?

„Pořádá jí Orchidea klub České Budějovice, ale smlouvu s Metropolem mám já. Jinak výstavu jsme převzali od pražské Botanické zahrady v Troji, kde si s ní dali velkou práci. Všechny Roezlovy archivní dopisy a ceníky ofotili, aby je lidé mohli zhlédnout.“

Proč je výstava věnována zrovna Benediktu Roezlovi?

„Je to nejznámější Čech, který se v devatenáctém století orchidejemi zabýval. Bohužel za doby Rakouska-Uherska neměl štěstí, a tak všechny rostliny, které v Mexiku nebo Jižní Americe sesbíral a poté rozmnožil, skončily v Botanické zahradě v Londýně. Tam jsou dodnes k vidění i s jeho popisy.

Celý rod Roezliella a řada druhů také nese jeho jméno. Benedikt Roezl má mimo jiné v Praze pomník, protože se opravdu jedná o významného člověka, ale většina lidí si myslí, že jde o Ressela, který se ale jmenoval Josef a vynalezl lodní šroub.

Benedikt vlastnil v Mexiku zahradnictví, kde květiny množil a vozil je do Evropy. Samozřejmě s velkými ztrátami, protože dříve nebyly lodě uzpůsobeny podmínkám přežití takto křehkých rostlin.“

Je možné na výstavě vidět i nějaké zvláštní druhy orchidejí?

„Tyto botanické rostliny jsou tady nejvzácnější, protože jsou mateční, ze kterých posléze byly vypěstovány hybridy, které se tady dneska prodávají.“

Štítky vstavačovité, rostliny, výstava, Dům kultury Metropol, Benedikt Roezl, Mexiko, USA, květiny, Česko, kulturní dům, Kolumbie, Peru

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krása orchidejí v Metropolu doslova vyráží dech  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.