Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Kostýmy pro divadelníky se připravují několik měsíců

Jihočeské divadlo musí na každý rok připravit několik desítek nových kostýmů. Oblečení, v němž herci vystupují, se mění podle repertoáru, který soubory nabízejí. Nejvíce jich většinou potřebuje opera, na jedno představení třeba i 150 kostýmů.

Fundus pravidelně prochází a zvažuje, které věci už soubory nebudou potřebovat. „Většinou před každou sezonou něco vyřadíme,“ řekla vedoucí výroby Jihočeského divadla Michaela Valentová.

Divadlo najednou vyřadí třeba i dvacet pytlů kostýmů. Nepotřebné oblečení pak putuje na různá místa. Něco zůstane v půjčovně kostýmů, kterou Jihočeské divadlo rovněž provozuje, některé věci si vezmou třeba školy. „A vyřazené věci samozřejmě nabízíme i jiným divadlům,“ uvedla.

Většina představení vydrží v repertoáru několik sezon. Jsou hry, které se vzhledem k divácké oblíbenosti opakují dlouhá léta. Ale někdy divadlo vyřadí představení i po jedné sezoně.

„Třeba před otáčivým hledištěm v Českém Krumlově se řadu let hrají Tři mušketýři, v Českých Budějovicích to zase platí pro Saturnina nebo Pošťáckou pohádku. To jsou věci, které se drží na repertoáru deset let,“ dodala Michaela Valentová.

Jenže ani to neznamená, že výroba nemusí s takovými kostýmy pracovat. Například u Tří mušketýrů se letos změnilo obsazení a oblečení samozřejmě ne všem novým hercům sedělo. „Navíc pravidelně musíte ty kostýmy opravovat,“ připomněla vedoucí výroby.

Příprava kostýmů začíná několik měsíců před samotným představením. Moc času na přípravu není ani v létě, kdy jiná divadla mívají prázdniny. Jihočeské ale v červenci a v srpnu působí před otáčivým hledištěm v Českém Krumlově. „Například už teď si předšíváme věci na květen, abych se pak nedostala do nějakého stresu,“ řekla Valentová.

Na přípravě kostýmů se podílí dvě střihačky, jedna kloboučnice a osm krejčových. Ceny oděvů na jednotlivá představení se výrazně liší. Nejdražší kusy přijdou na několik tisíc korun. „A do toho ještě nepočítám boty. Ty samotné, pokud jsou kožené a šité, můžou stát klidně 7000 korun,“ doplnila.

Zdroj: ČTK
Foto: www.jihoceskedivadlo.cz

Štítky kostýmy, fundus, Jihočeské divadlo, výroba, České Budějovice, divadlo, představení, oblečení, Tři mušketýři, divadelní herec, Český Krumlov, herec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kostýmy pro divadelníky se připravují několik měsíců  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.