Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Kostel vydal na stěnách svědectví z minulých dob

Památkáři si připsali další cenný skalp. Restaurátoři totiž našli nové fresky v kostele sv. Jana Křtitele v Žumberku u Trhových Svinů na Budějcku.

Během probíhající rekonstrukce interiéru kostela sv. Jana Křtitele kolegové nečekaně odhalili velmi hodnotné pozdně středověké a manýristické malby v interiéru kostela. Nad vítězným obloukem byl odhalen německý pamětní nápis o vedoucím kameníku a roku dokončení přestavby kostela,“ říká potěšeně Kateřina Voleská z českobudějovického pracoviště Národního památkového ústavu.

„Pak se nalezla na území jižních Čech ojedinělá galerie erbovních štítků, čtyři z nich jsou erby Rožmberků, kompletní význam všech znaků však může určit až kompletní odhalení a restaurování,“ doplnila Voleská.

„Před kompletním odhalením a restaurováním je těžké odhadnout význam této znakové galerie, zda jde o soubor šlechtických erbů nebo o jejich kombinaci s cechovními znaky, jako poukazu na osoby, rody či jednotlivce, kteří se počátkem 16. století významně podíleli na financování přestavby kostela v Žumberku,“ míní.

„Svým rozsahem impozantní znaková galerie, dosud přesně neidentifikovaného obsahu, je v rámci jižních Čech naprosto ojedinělá a nemá žádného srovnání. Z hlediska cechovní symboliky lze připomenout pouze reliéfní svorníky na klenbě hlavní lodi trojlodní kostela Proměnění Páně v Táboře, které sklenul mistr Staněk roku 1512. Žumberský soubor je však mnohem rozsáhlejší, než příklad z Tábora.“

Památkáři odhalili i malovaný německý text doprovázený erbem Theobalda Höcka, který vlastnil tvrz Žumberk mezi lety 1610 a 1617 a další. Kromě žumberského kostela sv. Jana Křtitele se můžete podívat i do místní tvrze. Ale na tu je si třeba počkat, protože své brány otevře až začátkem dubna. Určitě dobrý tip na výlet, co myslíte?

Foto: R. Lavička, únor 2012

Štítky kostel, Jan Křtitel, Žumberk, galerie, rekonstrukce, památková péče, Jihočeský kraj, freska, Národní památkový ústav, Rožmberkové, Tábor, restaurování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kostel vydal na stěnách svědectví z minulých dob  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.