Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Korejská kuchyně je lehká, pálivá a bohatá

Budějcká Drbna vyrazila minulý týden do jazykové školy Akai Kiku, kde se konal Korejský večer. Návštěvníci se nejenže něco dozvěděli o této zajímavé asijské zemi, ale ochutnali i tamní kuchyni a naučili se vařit jednoduché korejské jídlo jeon.

V prvním bloku přednášek jsme se od lektorky Dity Schönbekové, která v Jižní Koreji pracovala jako průvodkyně, dozvěděli všemožné zajímavosti o jejich stravování.

„Korejci využívají plně všeho, co roste a žije v jejich okolí. Základem jídla je rýže, pohanka, maso, zelenina, ovoce, hmyz a ochucovadla. Jedním z nich je chilli, které není tak pálivé, jak ho známe, a pasta z něho vyrobená se přidává do téměř každého jídla. Dále pak mají pastu ze sójových bobů twandžang, jejíž výroba je zdlouhavý a pro ně vážený proces,“ prozradila Dita.

Další, co Drbnu zaujalo, byly korejské zvyky stravování, o kterých Dita Schönbeková se zaujetím mluvila. „V Koreji se vám nevyplatí vařit doma. V supermarketech se nakupuje vše ve velkém. Mají množstevní akce, takže není výhodné koupit si dvě nashi, ale koupíte jich rovnou patnáct, protože se to vyplatí. Proto se Korejci běžně stravují venku. Nejlevnější a nejrychlejší je občerstvení na ulici, které je většinou smažené. V Koreji restaurace nefungují tak, jako klasické české, že máte na menu šedesát druhů jídel, ze kterých si vybíráte. Už dopředu si musíte uvědomit, na co máte chuť a jestli budete jíst sám nebo ve skupině. Podle toho si vyberete restauraci. Mají restaurace pro jedince nebo pro skupiny, tam člověk sám jíst nechodí. Velmi oblíbené je také korejské barbecue, kde vám vše přinesou i se speciálním grilem na stůl a vy si to sami připravujete, diskutujete s kamarády a pijete alkohol.“

Národním jídlem je kimchi, které když účastnice vaření ochutnaly, tak prohlásily, že se nediví, že jsou Korejci tak hubení. Základem je totiž zelí, nejlépe čínské, které se naloží do pálivé chilli pasty. Každá rodina ho připravuje jinak, stejně jako u nás má každý jinou chuť svíčkové omáčky nebo bramborového salátu.

Na workshopu vaření pod vedením rodilé Korejky si každý zkusil připravit jídlo s názvem jeon, což je proužek mrkve, jarní cibulky, pórku, krabí tyčinky a speciálního párku napíchnutého na špejli. Pak se všechno z jedné strany obalí v mouce, celé pak ve vajíčku a usmaží na pánvičce. Jednoduché, rychlé a chutné.

Dále pak všichni ochutnali špenát, tofu, korejskou pálivou polévku, smažené rybičky, palačinky nebo zajímavé sladkosti. Budějckou Drbnu nadchl nápoj s názvem mi sut ka ru, který se vyrábí z pěti druhů fazolí a chutná trochu jako české caro, jen je daleko hutnější a výživnější.

Akci spolupořádalo Centrum na podporu integrace cizinců pro Jihočeský kraj.

Recept na korejský pokrm bibimbap

Ingredience (pro čtyři osoby):

  • 400 g zlatozrnné rýže
  • 200 g naloženého špenátu
  • 100 g hub shiitake na nudličky
  • 300 g výhonků mungo
  • 1 menší mrkev na nudličky

Marináda na maso - 1 pl sezamového oleje, 1 kl hnědého cukru, 1 pl sójové omáčky, 1 kl nasekaného česneku.

Na ozdobu použijeme hrst sušených mořských ras, 4 vejce (volská oka) a pálivou chilli pastu kochujang.

Postup:

Maso naložíme do marinády, necháme 30 minut odležet a osmahneme na pánvi (3-5 minut). Uvaříme rýži. Všechny zbývající ingredience postupně osmahneme na pánvi (2-3 minuty). Osolíme. Sušené řasy si nakrájíme na tenké nudličky. Servírujeme tak, že do větší misky dáme nejprve rýži. Na ní vyskládáme zeleninu a houby, navrch položíme volské oko a řasy. Před jídlem přidáme kochujang dle chuti a vše promícháme.

Korejský večer v Českých Budějovicích

Pondělí, 8. září 2014, 11:15

Workshop byl rozdělen do dvou skupin
Petra Šimková, která se podílela na pořádání Korejského večera, zkoušela jíst nudle tyčkami

Štítky Korejský večer, Akai Kiku, Korea, České Budějovice, rýže, chilli paprička, restaurace, maso, zelenina, Drbna.cz, pasta, jídlo, houby, ovoce, mrkev, Jižní Korea

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Badaxe Kocour

Tak přesně takhle by recept neměl vypadat. Sice se v něm mluví o masu, ale nikde není napsané jaké a kolik ho má být. To si sutorka nechala pro sebe, takže případný kuchař má samozřejmě po chuti podobnou věc doma zkoušet. Copak je to za maso? Je to hovězí, kuřecí nebo třeba něco echt exotického, třeba z buvola? A kolikpak ho je na uvedený recept, kilo, nebo méně? A jen tak na okraj, možná jsem nevzdělanec, ale věta "chutná trochu jako české caro" mi nějak nedává smyslu, ať je ten tajemný recept hutnější či nikoli, copak je to ono "české caro"? Je tím myšlena pochybná nechuťárna od Nestlé? Nebo jiná tajemná záhada autorčiny kuchyně?

Úterý, 9. září 2014, 17:28Odpovědět

Korejská kuchyně je lehká, pálivá a bohatá  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.