Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Korejská kuchyně je lehká, pálivá a bohatá

pondělí, 8. září 2014, 11:20

Budějcká Drbna vyrazila minulý týden do jazykové školy Akai Kiku, kde se konal Korejský večer. Návštěvníci se nejenže něco dozvěděli o této zajímavé asijské zemi, ale ochutnali i tamní kuchyni a naučili se vařit jednoduché korejské jídlo jeon.

V prvním bloku přednášek jsme se od lektorky Dity Schönbekové, která v Jižní Koreji pracovala jako průvodkyně, dozvěděli všemožné zajímavosti o jejich stravování.

„Korejci využívají plně všeho, co roste a žije v jejich okolí. Základem jídla je rýže, pohanka, maso, zelenina, ovoce, hmyz a ochucovadla. Jedním z nich je chilli, které není tak pálivé, jak ho známe, a pasta z něho vyrobená se přidává do téměř každého jídla. Dále pak mají pastu ze sójových bobů twandžang, jejíž výroba je zdlouhavý a pro ně vážený proces,“ prozradila Dita.

Další, co Drbnu zaujalo, byly korejské zvyky stravování, o kterých Dita Schönbeková se zaujetím mluvila. „V Koreji se vám nevyplatí vařit doma. V supermarketech se nakupuje vše ve velkém. Mají množstevní akce, takže není výhodné koupit si dvě nashi, ale koupíte jich rovnou patnáct, protože se to vyplatí. Proto se Korejci běžně stravují venku. Nejlevnější a nejrychlejší je občerstvení na ulici, které je většinou smažené. V Koreji restaurace nefungují tak, jako klasické české, že máte na menu šedesát druhů jídel, ze kterých si vybíráte. Už dopředu si musíte uvědomit, na co máte chuť a jestli budete jíst sám nebo ve skupině. Podle toho si vyberete restauraci. Mají restaurace pro jedince nebo pro skupiny, tam člověk sám jíst nechodí. Velmi oblíbené je také korejské barbecue, kde vám vše přinesou i se speciálním grilem na stůl a vy si to sami připravujete, diskutujete s kamarády a pijete alkohol.“

Národním jídlem je kimchi, které když účastnice vaření ochutnaly, tak prohlásily, že se nediví, že jsou Korejci tak hubení. Základem je totiž zelí, nejlépe čínské, které se naloží do pálivé chilli pasty. Každá rodina ho připravuje jinak, stejně jako u nás má každý jinou chuť svíčkové omáčky nebo bramborového salátu.

Na workshopu vaření pod vedením rodilé Korejky si každý zkusil připravit jídlo s názvem jeon, což je proužek mrkve, jarní cibulky, pórku, krabí tyčinky a speciálního párku napíchnutého na špejli. Pak se všechno z jedné strany obalí v mouce, celé pak ve vajíčku a usmaží na pánvičce. Jednoduché, rychlé a chutné.

Dále pak všichni ochutnali špenát, tofu, korejskou pálivou polévku, smažené rybičky, palačinky nebo zajímavé sladkosti. Budějckou Drbnu nadchl nápoj s názvem mi sut ka ru, který se vyrábí z pěti druhů fazolí a chutná trochu jako české caro, jen je daleko hutnější a výživnější.

Akci spolupořádalo Centrum na podporu integrace cizinců pro Jihočeský kraj.

Recept na korejský pokrm bibimbap

Ingredience (pro čtyři osoby):

  • 400 g zlatozrnné rýže
  • 200 g naloženého špenátu
  • 100 g hub shiitake na nudličky
  • 300 g výhonků mungo
  • 1 menší mrkev na nudličky

Marináda na maso - 1 pl sezamového oleje, 1 kl hnědého cukru, 1 pl sójové omáčky, 1 kl nasekaného česneku.

Na ozdobu použijeme hrst sušených mořských ras, 4 vejce (volská oka) a pálivou chilli pastu kochujang.

Postup:

Maso naložíme do marinády, necháme 30 minut odležet a osmahneme na pánvi (3-5 minut). Uvaříme rýži. Všechny zbývající ingredience postupně osmahneme na pánvi (2-3 minuty). Osolíme. Sušené řasy si nakrájíme na tenké nudličky. Servírujeme tak, že do větší misky dáme nejprve rýži. Na ní vyskládáme zeleninu a houby, navrch položíme volské oko a řasy. Před jídlem přidáme kochujang dle chuti a vše promícháme.

 
 
 


 

Kam dál?

Chlad a beznaděj... Do Budějc přijela finská Vuolla

neděle, 7. září 2014, 19:50

Odstartováno! Finští melancholici Vuolla vyrazili na evropské turné, jehož první zastávka se ve čtvrtek uskutečnila v Budějcích....

Budějce ožily nejlepší multimediální show světa

sobota, 6. září 2014, 16:17

Úchvatná, velkolepá, famózní, skvělá, bombastická... Spoustu pochvalných přívlastků dostala multimediální show Bouře, kterou na...

Faktor Fest přilákal na Sokolský ostrov tisíce lidí

sobota, 6. září 2014, 10:35

Prosby organizátorů Faktor Festu byly vyslyšeny a ve středu dopoledne přestalo pršet. Díky tomu si všichni mohli užít zábavu dle...

Památky o víkendu otevřou jinak nepřístupná místa

pátek, 5. září 2014, 16:54

Zítra budou zahájeny Dny evropského dědictví. Připojí se k nim většina jihočeských památek ve správě Národního památkového...

 

Komentáře

Badaxe Kocour

Tak přesně takhle by recept neměl vypadat. Sice se v něm mluví o masu, ale nikde není napsané jaké a kolik ho má být. To si sutorka nechala pro sebe, takže případný kuchař má samozřejmě po chuti podobnou věc doma zkoušet. Copak je to za maso? Je to hovězí, kuřecí nebo třeba něco echt exotického, třeba z buvola? A kolikpak ho je na uvedený recept, kilo, nebo méně? A jen tak na okraj, možná jsem nevzdělanec, ale věta "chutná trochu jako české caro" mi nějak nedává smyslu, ať je ten tajemný recept hutnější či nikoli, copak je to ono "české caro"? Je tím myšlena pochybná nechuťárna od Nestlé? Nebo jiná tajemná záhada autorčiny kuchyně?

úterý, 9. září 2014, 17:28
 
 
 

Napište nám

Nejčtenější

  • Obyčejné ženy jsou nejkrásnější. Nahá dívka...

  • Do budějckého babyboxu někdo odložil...

  • Lékařský dům Géčko nabídne ordinace pro...

  • To je Beny, řekl muž kolemjdoucímu mladíkovi...

Reklama
 
 

O čem píše Drbna.cz

Babiš hájil cestu Vondráčka do Ruska a zpochybnil vyznamenání pro Krúpu

Premiér Andrej Babiš dnes v České televizi hájil předsedu Sněmovny Radka Vondráčka (oba ANO) v souvislosti s jeho cestou do Ruska, kde jednal i s politiky, kteří figurují na sankčním seznamu Evropské unie a Spojených států.

Komunista Ondráček dostal medaili od svazu bojovníků za svobodu

Komunistický poslanec Zdeněk Ondráček obdržel tento týden ocenění od Českého svazu bojovníků za svobodu (ČSBS). Pamětní medaili s nápisem Za vlast a za svobodu mu předal předseda svazu Jaroslav Vodička. Ondráček se před listopadem 1989 účastnil policejních zásahů proti účastníkům protirežimních demonstrací.

Širší vedení ČSSD dalo předsedovi Hamáčkovi důvěru

Širší vedení ČSSD dalo na dnešním zasedání v Hradci Králové důvěru předsedovi a vicepremiérovi Janu Hamáčkovi, jak se předpokládalo. Členové ústředního výkonného výboru se na tom usnesli podle zdroje ČTK absolutní většinou.

 
 
-->
-->