Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Klasické výstavy ho nebaví. Přišel tedy s originálním nápadem

Baví vás klasické výstavy? Ne? Budějcký výtvarník a spisovatel Miloslav Král Český možná našel způsob, jak váš zájem o umění opět oživit. Podle něj je současný způsob, jakým se pořádají výstavy, trvale neudržitelný stereotyp. Přišel tedy s novým modelem prezentace výtvarného umění.

Takzvané Objektáže, které představí průřez autorovou tvorbou posledních několika let, vystavuje na etapy, a to ve výkladní skříni antikvariátu Antik v Českých Budějovicích.

Co novátorskému umělci nevyhovuje? Podle jeho slov přirozená a celkem únosná zhuštěnost dojmů při jednorázové prohlídce klasické výstavy. Tento zaběhnutý postup označuje za poddůstojnou rychlokonzumaci, která škodí jak vystaveným artefaktům, tak i samotným umělcům.

„Opakování - matka rutiny! A rutina - nejspolehlivější generátor zlozvyků. V běhu času se navíc rutina takticky zahaluje do roucha s krycím názvem tradice. Jde vlastně o jakési uměle udržované perpetuum stabile. Velice volně přeloženo: ustrnutí ve spárech ortodoxní klasiky. To dost vypovídá o našem povrchním až přezíravém vztahu k umění,“ říká Miloslav Král Český.

„Konzervativnost je přece něco jiného než zkostnatělost. Už i s něčím tak přízemním, jako je jídlo, pokročilo lidské společenství dál. Objevilo princip pravidelných menších dávek. Ovšem v prezentaci současných výtvarných prací je stále bezradné, a tak ze setrvačnosti využívá mustr převzatý od mamutolovců (okamžité makropřežrání a pak zase dlouho nic), přičemž přesilovku hraje smutný omyl, že současný většinový Homo pragmaticus vlastně nic jiného ani nepotřebuje. Ovšem každý věčnočasový status je věčnočasovým jen do doby, kdy skončí.“

Autor se tedy snaží jít proti proudu a své myšlenky se snaží prezentovat skrz svoji autorskou tvorbu. Objektáže rozdělil do několika malých subexpozic, které jsou prezentovány v malém negalerijním prostoru. Multiexpozice byla od září obměňována vždy po týdnu a skončí tento týden v neděli.

Štítky Objektáže, Miloslav Král Český, výstava, expozice, České Budějovice, umění, výtvarné umění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Klasické výstavy ho nebaví. Přišel tedy s originálním nápadem  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.