Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jižní Čechy jsou rájem filmařů, vznikaly zde slavné pohádky i seriály

Nejen hrady, zámky, zříceniny, ale i slavná filmová místa mohou v jižních Čechách navštívit turisté. V sedmi okresech kraje jsou desítky míst, kde vznikaly známé pohádky, komedie, dramata či historické filmy.

Kromě Českého Krumlova, Hluboké nad Vltavou, kde vznikaly třeba filmy Pyšná princezna, Pan Tau, Jen ho nechte, ať se bojí, Hop a je tu lidoop, mohou turisté zajet třeba do Hoštic u Volyně. Tady natočil režisér Zdeněk Troška asi nejslavnější komedie Slunce, seno a z malé vesničky u Volyně udělal asi neznámější ves v Česku. “U nás je to už jak v Disneylandu. Každoročně sem jezdí desítky tisíc lidí, každý chce vidět, kde bydleli Škopkovi, Konopníkovi, kudy jezdil Venca za Blaženou, a kde bydlel farář Otík," řekl režisér Troška.

Na Strakonicku se natáčel na také slavný snímek Trhák Zdeňka Podskalského, a to v Nahořanech a Starově u Volyně. Ve Volyni, Vlachově Březí a okolí pak třeba komedie Drahé tety a já.

Vimperk a Prachatice si zase "zahrály" v seriálu Chlapci a chlapi nebo ve filmu Nejlepší člověk. Právě tento snímek byl zároveň filmovým debutem slavné herečky Míly Myslíkové. Ta si na jihu Čech točila několikrát - například v Rozmarném létu, který se natáčel u řeky Lužnice v Plané a u Veselí. A herečka si také zahrála v komediích Matěji, proč tě holky nechtějí nebo Talíře nad Velkým Malíkovem. Oba vznikaly v Týně nad Vltavou, stejně jako další Troškova komedie Kameňák.

V Týně nad Vltavou i v nedalekém Chlumci u Purkarce se v 70. letech natáčela komedie Tchán s Josefem Bláhou, Svatoplukem Skopalem a Dášou Veškrnovou v hlavních rolích.

V jižních Čechách se točila řada pohádek - Princezna ze mlejna nebo Šíleně smutná princezna. V Blatné vznikal slavný film s Jiřinou Bohdalovou Bílá paní. Pohádky Lotrando a Zubejda, nebo Maharal, tajemství talismanu filmaři usadili na hrad Zvíkov.

Zámek Orlík se zase objevil ve filmu Nahá pastýřka. V Písku pak filmaři našli exteriéry i interiéry pro snímky jako Měsíc nad řekou, Lístek do památníku nebo třeba nedávno uvedený první filmový 3D muzikál V peřině. Na Písecku v Oslově a Jickovicích vznikala částečně i slavná komedie s Luďkem Sobotou Jáchyme, hoď ho do stroje. Čimelice zase proslavil díl ze slavné trilogie rodiny Homolkovi. Slavný film Karla Kachyni Už zase skáču přes kaluže se částečně natáčel také zde a v obci Holašovice, která je na seznamu UNESCO.

Na šumavském Plešném jezeře se točila pohádka Jezerní královna. V okolí Volar a Vimperka vznikaly snímky s hercem Tomášem Holým, mj. Za trnkovým keřem. Na Kvildě byl natočen i slavný a tolik diskutovaný film s Jiřinou Švorcovou v hlavní roli Král Šumavy.

Nebyly to vždy ale jen české či slovenské snímky, které v kraji vznikaly. Tábor si před lety vytipovali zahraniční filmaři pro velkofilm Iluzionista.

V Táboře se odehrává i komedie Blázni, vodníci a podvodníci s Jiřím Hrzánem v hlavní roli, který se ve městě dokonce narodil, v Bechyni se točil třeba hořký snímek s Rudolfem Hrušínským Dým bramborové natě nebo porevoluční film Jízda.

Také městečko Jistebnice u Tábora je divákům známé z televizních i filmových příběhů. Točily se zde částečně dva díly kontroverzního seriálu 30 případů majora Zemana nebo snímek Řeknem si to příští léto, v němž opět účinkovala Míla Myslíková.

Autor: René Kekely, Mediafax

Štítky Jihočeský kraj, komedie, pohádka, filmař, film, Zdeněk Troška, Volyně, Český Krumlov, Světové dědictví UNESCO, hrad, Zámky (Jizerské hory), Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jižní Čechy jsou rájem filmařů, vznikaly zde slavné pohádky i seriály  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.