Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jihočeský kompas nasměruje střelku buzoly do jižních Čech

Už popáté se České Budějovice otevřou turistickým zážitkům. Ve dnech 5. až 6. října se v prostorách Metropolu bude konat pod záštitou jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly festival cestovního ruchu s názvem Jihočeský kompas.

Návštěvníci se tak budou moci seznámit s turistickou nabídkou vystavovatelů z oblasti cestovního ruchu, setkat se se zajímavými osobnostmi, ochutnat kulinářské speciality a také vyhrát zajímavé ceny.

Již tradičně se návštěvníkům představí města i turistické destinace se svou nabídkou, aby je seznámily s novinkami v cestovním ruchu a novými nápady. Festival bilancuje výsledky a nabízí možnosti cestovního ruchu, dovolených a výletů nejen v Jihočeském kraji, a to v jakoukoliv roční dobu pro všechny věkové kategorie.

Letos na něm vystavuje nebo se nějakým způsobem prezentuje přes 80 subjektů, což samo o sobě slibuje zajímavou podívanou. Atmosféra festivalu bude připomínat jihočeské dožínky cestovního ruchu.

Program festivalu

Součástí Jihočeského kompasu bude také atraktivní doprovodný program pro všechny věkové kategorie, například farmářský trh, různá cestovatelská vyprávění, hudební produkce či folklórní soutěž Jihočeská panenka.

Svou účast na letošním ročníku přislíbili například publicista Ivo Šmoldas, bývalý český reprezentant ve veslování Václav Chalupa nebo populární sportovní komentátor Štěpán Škorpil.

„V rámci programu festivalu vystoupí kupříkladu dechová kapela Muzikanti z jižních Čech či skupina jazZÍKAspol. Novinářka a cestovatelka Hana Hosnédlová bude vyprávět o své cestě ´Do svaté země bez bible´. Lovec orchidejí Karel Willinger se svěří s napínavými okamžiky, které prožíval při své cestě za vzácnými orchidejemi mezi jihoamerickými indiány. Spisovatel David Žák, který si se svou ženou Lenkou postavil uprostřed léta maringotku v Novohradských horách, překvapí novými informacemi o skutečném obrazu Krále Šumavy,“ upřesnil za organizátory Kompasu Jaromír Schel.

Vzápětí ještě dodal: „Na besedu se Štěpánem Škorpilem přijde i člen olympijského družstva České republiky, reprezentant ve windsurfingu Karel Lavický, který slíbil přijít i se svým trenérem v olympijském oblečení v gumovkách, i když nebude pršet,“ upřesnil za organizátory Kompasu Jaromír Schel.

Mlsné jazýčky potěší před Metropolem mobilní farmářský trh Chutná hezky jihočesky a kulinářské zážitky pod taktovkou kuchařských mistrů Petrů Šímy a Stupky. Gastronomickou část veletrhu bude jistit místní restaurace s nabídkou zvěřinových specialit.

„Pro děti a mládež bude připravena například lanovka napříč hlavním sálem Metropolu, trenažér formule 1, laserová střelnice či Pepíno Kašpar, který děti seznámí s tím, jak se oživují loutky. Hrát si však nemusí pouze děti, neboť každé dvě hodiny budou losovány hodnotné návštěvnické ceny, k čemuž stačí pouze vyplnit anketní lístek,“ řekl další z organizátorů Petr Holba.

Inspirativní scénář

Organizátoři Jihočeského kompasu si nejen pro odbornou veřejnost připravili ve spolupráci s Vysokou školou evropských a regionálních studií v Českých Budějovicích inspirativní seminář, jehož hlavními tématy budou zvyšování kvality úrovně služeb v cestovním ruchu a inspirace jak získat nové návštěvníky turistických destinací.

Účastníci se mimo jiné dozvědí, jak zvýšit image turistických cílů, výsledky zkoumání kvality služeb informačních center v Jihočeském kraji, připravované aktivity v jihočeských kulturních památkách, způsob rekonstrukce infocentra na Horské Kvildě či získají inspiraci z bavorských informačních center.

Seminář se v rámci Jihočeského kompasu koná v pátek 5. října od 14 do 16 hodin v Kruhovém sále Metropolu. Moderuje ho Ing. Jiří Dušek, Ph.D., prorektor pro vědu, výzkum a rozvoj, odborným konzultantem je Ing. Petr Štumpf. Seminář je volně přístupný, v případě zájmu doporučujeme se zaregistrovat na mailu info@metropol-cb.cz, a to nejpozději do 3. října.

Albánie, kráska se špatnou pověstí

Součástí Jihočeského kompasu bude také beseda cestovatele Miroslava Náplavy, autora cestopisného bestselleru ´Albánie, kráska se špatnou pověstí´. Bude divákům vyprávět o fascinující evropské zemi fantastických horských scenérií a divokého mořského pobřeží, ve které se stále po generacích uchovává krevní msta a mafie není pojmem z dobrodružných románů.

Přítomní se seznámí s odpověďmi na otázky, proč nazýváme Albánii Zemí orlů, když je to úplná hloupost, a zda dostává ještě dneska ženich od rodičů nevěsty během svatby kulku, aby ji mohl beztrestně zabít v případě nevěry.

Beseda bude spojena s autogramiádou a komentovanou projekcí stejnojmenného dokumentárního snímku. Večerem bude provázet populární moderátor s nezaměnitelným důstojným humorem, Dr. Ivo Šmoldas. Vstupenky v ceně 140 Kč lze zakoupit v předprodeji Metropolu.

Celá akce bude volně přístupná veřejnosti v pátek 5. října od 10 do 18 hodin a v sobotu od 9 do 16 hodin.

Tisková zpráva
Foto: www.metropol-cb.cz

Štítky Jihočeský kompas, festival, DK Metropol, České Budějovice, kompas, cestovní ruch, Jihočeský kraj, Dům kultury Metropol, Jiří Zimola, olympijské hry, Ivo Šmoldas, Štěpán Škorpil, Albánie, Formule 1

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský kompas nasměruje střelku buzoly do jižních Čech  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.