Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jihočeský balet uvede komponovaný večer Na scénu!

Komponovaný večer Na scénu! uvede v pátek večer od 19 hodin v premiéře Jihočeský balet. Vystoupení je složené z choreografií uměleckého šéfa jihočeského baletu Attily Egerháziho a jeho kolegy z Baletu Bratislava Mária Radačovského.

První z nich Egerházi stvořil na hudbu francouzského skladatele Charlese Gounoda, druhý tanec pro dva na hudbu Gustava Mahlera pochází z dílny Radačovského. Poslední doprovodí hudební koláž sestavená z písní šestice zpěváků, třeba Elvise Presleho či Paula Anky. Balet tentokrát diváci uvidí na domácí komorní scéně.

„Jedná se o komponovaný program třech kusů, komorní program v komorním divadle. Věřím ale, že jeho umělecká kvalita nebude komorní,“ řekl Attila Egerházi novinářům.

Tématem jeho úvodní choreografie Na scénu! bylo, co vlastně znamená pro umělce tvořit taneční umění, jaké to je, jaká je to proměna. Jak se jevištní umění rodí, že je přitom i určitá umělecká nervozita a příprava premiéry přinese i spoustu sarkastických humorných situací.

Druhá choreografie, tanec ve dvou na Mahlerovu hudbu Mária Radačovského - Suzane, je vážnou částí celého představení. Je vlastně autorovou zpovědí. V prvním obsazení uvidí diváci Zdeňka Mládka s Lindou Schneiderovou.

Druhá část večera po pauze se jmenuje Odd couples (Rozladěné) a pojednává o ženském a mužském principu, ale také o tom, jak se proměňuje a prolíná. „Může to v životě přinášet vtipné momenty i vážné situace,“ podotkl Egerházi.

Diváci podle šéfa baletu nepocítí na malé scéně jakousi uzavřenost prostoru. Po zkoušce míní, že „představení je jako zajímavá krabička s diamanty, a ten diamant tam bude pasovat“. Egerházi je v úvodní části večer nejen autorem choreografie, ale také scény, kostýmů i světelného designu.

Rozpočet divadla je podle něj třeba podporovat. „Věděl jsem, že jsem tak vyspělý designér, že si to mohu dovolit, ale věřím, že se to nestane pravidlem, abych se vrhal na další odvětví,“ řekl Attila Egerházi s nadsázkou.

Zdroj: ČTK
Foto: www.jihoceskedivadlo.cz

Štítky Na scénu!, komponovaný baletní večer, Jihočeský balet, balet, Attila Egerházi, choreografie, hudba, Gustav Mahler, Bratislava, Charles Gounod, Paul Anka, Zdeněk Mládek, divadlo, umění, premiéra

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský balet uvede komponovaný večer Na scénu!  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.