Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jihočeské muzeum hostí výstavu tradičních řemesel

Lidové tradice z našeho kraje ještě nevymizely. Přesvědčila se o tom i Budějcká Drbna, která navštívila budovu Jihočeského muzea. Díky vánoční výstavě se pod její střechou sešli držitelé Ceny hejtmana, kteří se věnují zastaralým řemeslům týkajícím se vánoční tematiky.

Cenu hejtmana Jihočeského kraje za zachování a rozvoj lidových tradic obdržel řezbář Jaroslav Frencl z Volyně. Jeho originální betlémy z lipového dřeva jsou známy i ve světě.

„Když mám zakázku, pracuji denně i dvanáct hodin. Finanční stránku raději neřeším, mám svou práci rád,“ řekl řezbář, zatímco Drbna obdivovala jeho nápadité výtvory.

Krásnou práci předváděla i Ludmila Dominová ze Zlivi, která se zabývá výšivkou rybí šupinou. Tato titěrná práce není už téměř k vidění, ale má naději, že nezanikne.

„Dříve jsem pořádala i nějaké kurzy, teď vše učím svou vnučku, která by mohla být mojí pokračovatelkou,“ vysvětlovala Ludmila Dominová.

Celou místnost provonělo dřevo, ze kterého pletl košíky, ošatky a jiné krásné užitkové věci Milan Macho ze Suchdola nad Vltavou.

„Těmto proužkům dřeva se říká loubky. To je borové dřevo, které se musí stejně jako proutí nejdříve namočit, aby se z něho dalo tvořit,“ vysvětlil Milan Macho.

V akci bylo možné vidět také dřevomodeláře, výrobce tradičních dřevěných hraček Jiřího Drhovského a další lidové tvůrce.

Celou akci umocnila vánoční výstava, kterou můžete v Jihočeském muzeu vidět až do 6. ledna 2015.

Štítky Jihočeské muzeum, výstava, řemesla, tradice, Vánoce, muzeum, Drbna.cz, řemeslo, dřevo, Milan Macho, Jihočeský kraj, Volyně, Zliv

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeské muzeum hostí výstavu tradičních řemesel  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.