Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jihočeská vědecká knihovna slaví úspěchy s e-knihami

Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích získala po půl roce od doby, kdy spustila zcela novou on-line službu půjčování e-knih do chytrých mobilů, tabletů a čteček ocenění Knihovna roku 2014.

Ocenění udělené v kategorii „významný počin v poskytování veřejných knihovnických a informačních služeb“ převzal od ministra kultury ve čtvrtek 16. 10. ředitel knihovny Ivo Kareš. Služba, jež umožňuje stahování e-knih do mobilních zařízení přímo z katalogu Jihočeské vědecké knihovny, se setkala s velkým zájmem čtenářů.

„Od dubna letošního roku si čtenáři vypůjčili více než tisícovku e-knih. Počet titulů e-knih, ze kterých si čtenáři mohou nyní vybírat, překročil také tisícovou hranici a díky propojení s katalogem eReadingu.cz je k zapůjčení 1200 titulů. Daří se rozšiřovat i počet nakladatelství, která souhlasí s e-výpůjčkami," uvedl ředitel knihovny Ivo Kareš. 

„Čtenáři získali solidní nabídku českých titulů včetně bestsellerů, na jejichž tištěnou verzi máme v knihovně řadu rezervací. Lze si půjčit neomezené množství stejného titulu najednou. Nabídka e-titulů je průběžně aktualizována. Implementace do knihovního systému a velmi jednoduché provedení výpůjčky v PC i mobilní verzi katalogu knihovny přispělo k úspěchu nové služby,"  vypočítává výhody e-výpůjček Zuzana Hájková, náměstkyně ředitele.

Najednou je možné půjčit tři tituly. Vypůjčené e-knihy jsou k dispozici na tři týdny. Po uplynutí této doby se zapůjčená e-kniha automaticky znepřístupní. Díky mobilním aplikacím eReading.cz fungují výpůjčky na zařízeních s operačním systémem Android a iOS a dále na čtečkách eReading.cz. Pro zájemce je k zapůjčení čtečka e-knih přímo v knihovně.

Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích byla první knihovnou, která v ČR začala půjčovat e-knihy z produkce českých nakladatelů on-line. V současné době tuto službu nabízí i dalších deset knihoven.

Napsala Petra Mašínová
Tisková zpráva

Štítky Jihočeská věděcká knihovna, e-knihy, online, iOS, Android, Knihovna roku, knihovna, e-book, České Budějovice, katalog, Zuzana Kabrhelová-Hájková, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeská vědecká knihovna slaví úspěchy s e-knihami  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.