Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jihočeská metropole poprvé zažila Den Indie

Historicky první Den Indie v Českých Budějovicích se uskutečnil minulý týden v Britském centru Jihočeské univerzity, kde vedl přednášku o své zemi velvyslanec Venkatesan Ashok.

Budějcká Drbna, která obráží zajímavé události ve městě, vyrazila i na tuto orientální událost. Když přišla na místo, byla trochu zaskočena otázkou, jestli se na přednášku registrovala. Samozřejmě, že ne, když to na žádné z pozvánek nebylo uvedeno. Naštěstí to nebyl žádný problém a byla mezi milovníky indické kultury vpuštěna.

Nejdříve jsme se pokochali indickým tancem kathak, který nám představily Anežka a Ivana Hessovy, které se tímto tancem zabývají již několik let a studují ho pod vedením indických Guru, profesorů kathaku. Ivana Hessová nás nejdříve seznámila s původem tance, pak představila svou dceru Anežku, která zatancovala tradiční kathak. Poté spolu předvedly tanec O Ganešovi, hindském bohovi se sloní hlavou, který je nositelem štěstí, úspěchu a moudrosti.

Slovo bylo dáno indickému velvyslanci Venkatesanu Ashokovi, který povídal o své zemi v angličtině. Ti, jež neovládají cizí jazyky, se nemuseli ničeho obávat, protože projekce byla přeložena i do češtiny. „Chvílemi jsem měla problém rozumět, přestože umím anglicky vcelku obstojně. V místnosti byl docela ruch, chápu, že některé maminky nemají hlídání a rády by se přednášky zúčastnily, ale bohužel je to nemyslitelné, což nakonec samy zjistily a odešly,“ postěžovala si Klára Krásná.

Pan Venkatesan Ashok nás svou zemí důkladně provedl. Dokonce jsme se dozvěděli, že mají v Indii 7500 železničních stanic. Slyšeli a viděli jsme nespočet důvodů, proč navštívit stát, kde se mluví 18 jazyky.

Po přednášce následovaly další dva tance. První opět v podání Anežky, poté spolu s matkou zatančily moderní ukázku kathaku. Opravdu nádherná podívaná. „Tohle je tanec přesně pro mě. Už od malička se obklopuji zvonícími věcmi,“ přiznala Budějcké Drbně Magdalena Horová, kterou zaujalo velké množství rolniček, které měly obě ženy připevněny na nohou.

Konečně došlo k ochutnávce indických specialit, která se skládala z klasických indických placek, zelené pálivé omáčky a zeleninových smaženek. Menu připravila oblíbená indická restaurace břišních tanečnic, kde se bude 2. června konat charitativní hafla.

Dále zde byl pro příchozí připraven malý krámeček s indickým kořením, kosmetikou a oblečením. Většina žen tak domů odcházela s taštičkou něčeho indického. Indové jsou také moc dobří obchodníci.

„V letáčku jsem četla cosi o ukázce indických řemesel a klenotů. Nevím proč, ale nic takového tu k vidění není. Celkově mě tato akce trochu zklamala. Den Indie bych si představovala asi trochu jinak. Uvidíme, třeba se příští rok polepší, jak už to u takových akcí bývá,“sdělila svůj názor Hana Novotná.   

Od osmi hodin večer se pak v kině Kotva promítala tříhodinová hudební komedie jménem Statečné srdce získá nevěstu. „Večer do kina nepůjdu. Nechce se mi tam sedět tři hodiny. Hlavně bych někdy chtěla zažít pravé indické kino. Profesorka, kterou jsme měli na světový film, nám vyprávěla o indickém kině mnoho. Kino se prý pozná podle toho, že je před ním vždy hodně lidí. Indové tam sedí na zemi a po celý film hodují. Když se jim nějaká scéna nelíbí, tak vezmou například rajče a hodí ho po plátně. To u nás nezažijete,“ směje se Alena Vránová.

Diváci měli šanci si v Kotvě objednat indickou specialitu, či zakoupit koření, krémy, šampóny a jinou tamní kosmetiku nebo pochutiny a oblečení.

Štítky Indie, tanec, přednáška, Venkatesan Ashok, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, České Budějovice, kino, Drbna.cz, Alena Vránová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeská metropole poprvé zažila Den Indie  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.