Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jihočeská města budou hostit slavnosti Emy Destinnové

Pětadvacátý ročník Hudebních slavností Emy Destinnové zahájí 20. srpna koncert Českého filharmonického sboru Brno a Českých komorních sólistů v budějckém kostele sv. Jana Nepomuckého. Pod taktovkou Petra Fialy zazní mimo jiné Dvořákovo Hospodine pomiluj ny a Te Deum.

Slavnosti nabídnou celkem deset koncertů v kostelích, na zámku, či v muzeu a koncertních sálech. Uzavře je operní galakoncert k poctě Emy Destinnové 13. září.

Jihočeská komorní filharmonie uvede pod vedením Leoše Svárovského ve středu 27. srpna novodobou premiéru koncertu Es dur pro klarinet a orchestr Jana Nepomuka Wocta, který byl na počátku 19. století ředitelem kůru v českobudějovické katedrále sv. Mikuláše. Zazní také skladby Mozartovy, Straussovy a Honeggerovy.

Další festivalové dny nabídnou na zámku v Borovanech koncert harfenistky Ivany Dohnalové a flétnisty Petra Pomkla, varhanní koncert Ireny Chřibové a Petra Ber-Dostála, který zahraje na clarinu novu, kopii historického hudebního nástroje, který byl nalezen na českokrumlovském zámku. Varhanní koncert zazní také v děkanském kostele v Písku. Účinkovat tam budou Jaroslav Tůma a herec Josef Somr.

Ve středu 3. září bude v DK Metropol hostovat Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK s dirigentem Petrem Altrichtrem a klavíristou Martinem Kasíkem. Potom slavnosti nabídnou tři komorní koncerty - ve zrekonstruovaném Jihočeském muzeu bude hostovat Panochovo kvarteto a také violoncellista Jaroslav Kulhan a na pianoforte tam zahraje Jaroslav Tůma. V kostele Panny Marie zazní vokální a varhanní hudba vrcholné renesance.

Na závěrečném operním galakoncertu na českobudějovickém Výstavišti zazpívá sopranistka Maria Pia Piscitelli, mezzosopranistka Laura Briolli, tenorista Valter Borin a basista Askar Abdrazakov za doprovodu Filharmonie Brno s Leošem Svárovským. V úvodu k jubileu zazní famfáry z Libuše.

Tradice mezinárodního hudebního festivalu vznikla v roce 1990, kdy organizátoři k 90. výročí úmrtí Destinnové v Českých Budějovicích uspořádali galakoncert a před opravenou budovu Jihočeského divadla instalovali bustu pěvkyně. Ve 24 ročnících hostovalo přes 60 pěvců světového formátu. Pozvání přijali i významní dirigenti, třeba Václav Neumann.

Zdroj: ČTK
Foto: www.festival-ed.cz

Štítky Hudební slavnosti Emy Destinnové, 25. ročník, slavnosti, Ema Destinnová, jižní Čechy, slavnost, koncert, kostel, Jan Nepomucký, Petr Fiala, Český filharmonický sbor Brno, zámek, Leoš Svárovský, Jaroslav Tůma, Jihočeská filharmonie, Panna Marie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeská města budou hostit slavnosti Emy Destinnové  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.