Počasí dnes7 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Jihočeská činohra uvede v pátek v premiéře Oidipa

Poprvé ve své historii představí Jihočeské divadlo divákům inscenaci Sofoklova Oidipa. Po jeho Antigoně (1962) a Euripidově Ifigenii v Aulidě (1997) se stane teprve třetí uvedenou antickou tragédií.

Režie se ujal umělecký šéf činohry Martin Glaser. Společně s inscenačním týmem celý rok pracovali na tom, aby našli scénické řešení, které bude odpovídat vnímání a zkušenosti moderního člověka žijícího v 21. století.

„Pieta nemá smysl, protože vede pouze do divadelního muzea. Hledali jsme způsob, jak diváky přesvědčit o tom, že příběh napsaný před dvěma a půl tisíci lety se jich může nesmírně intenzivně týkat,“ řekl Martin Glaser.

„Stejně jako v Oidipovi je kruh mytického času uzavřen, konec je určen už na začátku, i my opisujeme pomyslnou kružnici a vidíme opakování Oidipova příběhu v temném postapokalyptickém světě, kde se na troskách předchozích civilizací odehrává znovu a kdoví pokolikáté bolestné hledání lidské identity a smyslu naší existence,“ dodal režisér.

Příběh novorozeného královského syna, jenž měl zemřít, protože věštba hrozila, že bude-li žít, zabije svého otce a s vlastní matkou bude plodit děti, uvidí diváci v netradičním pojetí.

V inscenaci Oidipa jsou všechny role hlavní. Všech šest účinkujících herců - Jan Hušek, Věra Hlaváčková, Bibiana Šimonová, Petr Šporcl, Ondřej Volejník a Pavel Oubram - bude přítomno po celou dobu na jevišti.

Každý z nich ztvární několik postav - bezejmenná čísla i ikonické postavy antické dramatiky. Tento záměr je součástí hledání moderní divadelnosti tohoto klasického textu, uvedli autoři inscenace.

Sofoklovi se přičítá více než 120 her, dochovalo se jich však pouze sedm. Jeho Oidipús je považován za snad nejdokonalejší řeckou tragédii. Autorem scénografického řešení inscenace je Nikola Tempír a rafinovanou filmovou projekci připravil režisér Tomáš Luňák.

Zdroj: ČTK
Foto: Patrik Borecký, www.jihoceskedivadlo.cz

Štítky Oidipus, Jihočeské divadlo, řecká tragédie, Sofokles, Eurípidés, Antigona, Ífigeneia v Aulidě, Martin Glaser, premiéra, Věra Hlaváčková, Tomáš Luňák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeská činohra uvede v pátek v premiéře Oidipa  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.