Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Jihočeši se můžou těšit na pestrý program adventu

Adventní programy na jihu Čech jsou zase o něco bohatší než vloni. Letošní novinkou je třeba historický hornický průvod na svatou Barboru v Českém Krumlově, ve Vimperku zazní nový zvon a v Jindřichově Hradci je po pěti letech výstava desítek soudobých betlémů.

Girlandy a ozdobené vánoční stromy na náměstích a v ulicích už jsou připraveny, poprvé se rozsvítí o první adventní neděli 1. prosince, někde v předstihu už v pátek či sobotu. Sváteční program končí obvykle až na lednové Tři krále.

Pořadatelé ve velkých městech, ale i v docela malých obcích připravili pro adventní čas stovky koncertů, divadel i desítky vánočních výstav a dílen. Nechybí Ježíškovy pošty, adventní trhy, zvonkové průvody, živé betlémy či společné zpívání koled.

Program v Českých Budějovicích nabízí kolem 150 akcí. K unikátním patří třeba přílet anděla z Černé věže na náměstí Přemysla Otakara II., který každoročně sledují tisíce lidí. Ve všech velkých městech budou vánoční trhy, nejvíce stánků bude ale právě v krajském městě na 16. ročníku Adventních trhů na výstavišti a také v Táboře 14. prosince na Staročeských trzích.

ČTĚTE TAKÉ: Budějovický advent nabídne program pro děti i seniory

Více stánků na trzích než vloni bude v Českém Krumlově. Novinkou tamních oslav bude historický hornický průvod na svátek svaté Barbory. K tradičním akcím už patří Medvědí a Psí Vánoce, živý Betlém či příchod Tří králů. Pořadatelé připravili celkem 40 akcí a dohromady 912 hodin zábavy.

Jižní Čechy mají dva oficiální vánoční rekordy, český i světový: Největším vánočním stromem v Česku se pyšní šumavská Kvilda. Je více než 25 metrů vysoký a letos je na něm přes 4000 světel a řetězy o délce přes 400 metrů.

Ve vánoční čas míří lidé častěji i do muzeí. Za největším lidovým mechanickým betlémem na světě, který je zapsán v Guinnessově knize rekordů, pak mohou lidé zamířit do jindřichohradeckého muzea. Tomáš Krýza ho vytvářel přes 60 let. Vedle nové expozice v muzeu je ve městě na výstavě k vidění i 60 soudobých betlémů z Česka i Slovenska.

Na další zajímavou výstavu se lidé mohou vypravit do strakonického hradu, slétli se tam andělé. Mimořádně slavnostní bude zahájení adventního času ve Vimperku. Poprvé se z městské zvonice rozezní srdce nového zvonu Inocenc. Lidé na něj ve sbírce vybrali téměř 700 tisíc korun.

Originálním bodem adventního programu v Prachaticích je Příjezd paní Zimy 15. prosince. K výjimečným patří i Vánoční taxi - výlet pro imobilní lidi Prachaticemi a okolím. V muzeu pak mají výstavu Navaříno, napečíno, naklizíno.

Pověstnou tečkou za adventem v Písku bude i letos Štědrovečerní vytrubování. Kočí zapřáhne koně do kočáru, aby na jednotlivé zastávky ve městě dopravil pastýře, který všem přítomným popřeje krásné a klidné prožití Štědrého večera. Jeho doprovodem budou trubači, kteří se k pastýřovu požehnání přidají s některou z klasických českých koled.

Zdroj: ČTK

Štítky advent, program, Jihočeský kraj, jižní Čechy, výstava, Česko, Český Krumlov, Vimperk, muzeum, Jindřichův Hradec, Tři králové, Štědrý den, Tomáš Krýza

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeši se můžou těšit na pestrý program adventu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.