Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Funk-rocková skupina POTRUBÍ pokřtí "FLASHKU"

Jihočeská funk-rocková stálice Potrubí si ke svým patnáctinám nadělila originální dárek. Multimediální USB disk, na kterém fanoušci najdou nové album FLASHKA v HD, CD i mp3 kvalitě, kompletní diskografii kapely, raritní audio i video nahrávky, texty písní či fotografie. FLASHKU pokřtí v sobotu 22. října od 20.30 hodin v budějovickém klubu Mighty Bar Velbloud.

S vizáží rockových dělníků přicházejí s dlouho očekávanou novou nahrávkou. Většinu písní muzikanti připravili během soustředění v bývalém drážním domku u Rokycan v létě 2010. Na skladbách se podíleli všichni členové Potrubí včetně původního kytaristy Jana Bobra Sládka, za něhož na počátku roku 2009 nastoupil Petr Kubát. Autorský přínos všech hudebníků se odráží v žánrové pestrosti alba. Šestice skladeb proplouvá mezi rockem, funkem, popem, místy zazní i hard core nebo blues. „Třeba závěrečná píseň Vzduchoplavecký svetry začíná jako psychedelický úlet a přes jemnou sloku se dopracuje k nekompromisnímu refrénu s podladěnými kytarami. V rockovém Jájismu se zase setkává svižná kytarová muzika s až surrealistickým textem o narcisovi, který veškeré své bytí v moderním světě podřizuje jen svému Já,“ přibližuje kytarista Petr Kubát. Pět textů napsal zpěvák Aleš Krieg. Vzduchoplavecký svetry otextoval Pawel Jakeš.

Vydání alba ve formě multimediálního USB flash disku je na české hudební scéně stále ojedinělým počinem. „Chtěli jsme vydat verzi v high definition zvuku. To se na CD nedá dostat. Za všechno ale může hlavně čas, který se postaral o konzumaci hudby převážně v MP3 a odsunul tím CD mezi klasické LP desky,“ přemýšlí zpěvák Aleš Krieg. Dodává, že volné místo na čtyřgigovém USB disku mohou fanoušci použít ke svým účelům. 

Potrubí tentokrát útočí i na tuzemská rádia. Kapela připravila radio edit skladby Na pravém místě. „Je to největší potencionální hitovka z alba, proto jsme ji vybrali jako singl,“ dodává Kubát.

O zvuk, produkci, mix a mastering se od dubna do října 2011 staral Petr Michal ze studia MK Production. Jako host se na albu podílel také muzikant Petr Novotný (nebavič, spolupracoval například s Xindlem X či Pavlem Žalmanem Lohonkou), který nahrál klávesové party a dohlížel na režii zpěvů. Album vznikalo tentokrát mnohem déle než obvykle i kvůli předprodukci. „Nejprve jsme připravili demo verze písní ve zkušebně, podle kterých si zvukař Petr Michal udělal určitý obrázek o naší představě. Potom jsme nahráli ve studiu základ (bicí, basu a kytaru). Po poslechu jsme se sešli v naší oblíbené hospodě, abychom se po několikahodinové debatě dobrali k tomu, že velkou část musíme přetočit a změnit aranže,“ líčí Kubát. Podotýká, že na výsledném produktu má velký podíl právě zmiňovaný Petr Michal.

Na křest a oslavu pozve Potrubí do Mighty Baru Velbloud několik hostů. S kapelou vystoupí bývalí členové jako kytarista Jan Bobr Sládek a saxofonista Martin Tříska. Několik písní oživí i klávesista Jan Reindl z formace After Hours, bubeník Lukáš Zahradník a kytarista Tomáš Martíšek z Bluesetu.

Vedle Satisfucktion nebo skupiny Akia b.a. patří Potrubí k nejdéle hrajícím kapelám v Českých Budějovicích. Jaký na to má recept? „Petr Novotný definoval během natáčení naše fungování a tvoření jako demokratickou autokracii. Tím perfektně vystihl podstatu Potrubí,“ uzavírá Krieg.

Multimediální FLASHKU si mohou zájemci zakoupit přímo na koncertě. Základní vstupné bude 80 korun, s FLASHKOU fanoušci zaplatí 199 korun.

Autor: Petr Kubát

Foto : Marek Podhora

Štítky hudební skupina, Petr Michal, Petr Novotný, Xindl X, Pavel Lohonka, Jan Reindl, Rokycany, flash disk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Funk-rocková skupina POTRUBÍ pokřtí "FLASHKU"  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.