Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

FOTO: Náměstí ožilo masopustním veselím

Po relativně teplém únorovém počasí se kdekdo těšil na prosluněný masopust. Sníh a mráz ale neodradil Budějčáky od návštěvy náměstí Přemysla Otakara II., kde se dnes uskutečnila 23. tradiční masopustní koleda.

Před čtvrtou hodinou odpolední vyrazil masopustní průvod od Kulturního domu Slavie do centra přes Kněžskou ulici, aby početný zástup pestrobarevných masek a různorodých převleků ukotvil za doprovodu orchestru před budějckou radnicí.

Tam primátor Juraj Thoma udělil povolení ke koledování a sláva mohla začít. Před radnicí se rozdávaly koblihy, rozléval se alkohol a veselilo se tradičně jako na jakékoliv vesnici.

Náměstí roztančilo několik souborů z celých jižních Čech. Dorazila mládenecká koleda se svými maškarádami, mečová koleda JSPT Úsvit se svým doprovodem nebo masopustní koleda z Dolního Dvořiště.

Mezi maskami byly vidět opravdové kuriozity. Vedle Obelixe mohli Budějčáci zahlédnout skupinu jeptišek, cikánek nebo vojáky s děly. Celý průvod hudebně doprovázela dechová hudba Šumavanka.

Okolo půl páté dorazila koleda k Děkanství u sv. Mikuláše, kde jí bylo požehnáno. Poté se průvod rozpadl na několik menších skupinek a každá koledovala po svém.

Masopustní koleda v Budějcích

Úterý, 12. února 2013, 20:25

Masopustní koleda v Budějcích
Masopustní koleda v Budějcích

Štítky masopustní koleda, Dolní Dvořiště, České Budějovice, vánoční koledy, Přemysl Otakar II., masopust, Juraj Thoma, Obelix, maska, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Náměstí ožilo masopustním veselím  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.