Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Film o budějckých vědcích měl prostor i na Ekofilmu

Na několika filmových festivalech mohou během října vidět diváci dokumentární film o terénním výzkumu českobudějovických vědců a studentů Dobrodružství tropické ekologie. Momentálně snímek, který režírovala Kateřina Mikulcová, soutěží na prestižním festivalu Ekofilm.

40. ročník Ekofilmu odstartoval ve čtvrtek 2. října a skončí v neděli 5. října. Tentokrát se koná v Ostravě, Karviné a Českém Těšíně. Kromě samotných filmů opět nabízí zajímavé besedy s tvůrci a tak dále. Letos se na festival přihlásilo 222 filmů, přičemž návštěvníci jich mohou shlédnout 100. Dobrodružství tropické ekologie je jedním z nich.

O čem snímek je? Zachycuje, jak vědečtí pracovníci odhalují bohatství hmyzu a rostlin v tropických pralesech na Papui-Nové Guinei, kde před 18 lety založil profesor Vojtěch Novotný, pracovník Biologického centra Akademie věd ČR a Jihočeské univerzity, výzkumnou stanici. Film mapuje každodenní práci vědců, přibližuje jejich život mezi tamními domorodci.

„Filmů by se tam mohlo natočit dalších deset, protože je to velmi zajímavá země s úžasnou přírodou a čeští vědci tam dělají celosvětově unikátní výzkum. Bez Biologického centra by film jen těžko vznikl, protože na Nové Guinei člověk potřebuje zasvěcené průvodce, a tím nám byl právě profesor Novotný. Rádi bychom se tam vrátili a natočili další filmy,“  řekla režisérka dokumentu Kateřina Mikulcová, se kterou v Ostravě proběhla v rámci Ekofilmu beseda.

Dobrodružství tropické ekologie bude k vidění také na festivalu Life Science v Praze (15. října) a festivalu Aljazeera Documentary Film festival v Kataru (23. - 26. října). Film je zároveň zařazen do sekce East Silver v rámci Dokumentárního festivalu Jihlava a Institutu dokumentárního filmu.

Foto: Press MFF EKOFILM

Štítky dobrodružství ekologie, festival, ekologie, Ekofilm, film, dokumentární film, Vojtěch Novotný, Ostrava, filmový festival, Akademie věd České republiky, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Karviná, Český Těšín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Film o budějckých vědcích měl prostor i na Ekofilmu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.