Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Festival Central Park Slavie navštívily tisíce fanoušků

Vltava, Mustang Bluesride či Smutný Karel. To jsou kapely, které letos v létě přitáhly na festivalu Central Park Slavie nejvíce lidí. Velký zájem, a to hlavně u mladého publika, byl také o akci Somersby Gangster Trippin, která proběhla hned třikrát.

Letní multižánrový open-air festival, jenž se konal od 17. července do 29. srpna, měl zkrátka obrovský úspěch. Organizátoři tak mají skvělý impuls do dalších ročníků.

„Velkou výhrou bylo počasí, které festivalu skutečně přálo a zasloužilo se o to, že nemusela být ani jednou použita mokrá varianta,“ zmínil David Matějíček z Café klubu Slavie.

Letošní ročník byl podle jeho slov nejúspěšnější, a to i přes to, že byl festival zkrácen z původních šestnácti dní jen na jedenáct. „Návštěvnost vzrostla o 1500 lidí. Celkově festival navštívilo zhruba 6000 diváků, což nás velmi těší. Festival má vzestupnou tendenci, což je pro nás hnací síla.“

Velkou změnou je, že zatímco na prvním ročníku (celkově se uskutečnily tři ročníky) lidé festival navštěvovali de facto náhodně, letos na něj mířili cíleně.

„Myslím si, že se lidé v centru města chtějí skutečně bavit. Přes léto tady ale příliš akcí není. Respektive nic kontinuálního. U nás si již lidé zvykli, že v parku naleznou vždy kvalitní koncerty. Za tím si vážně stojím. Snažíme se festival pojmout multižánrově, aby si každý našel to své. Neděláme tuto akci jen pro jednu konkrétní skupinu fanoušků,“ zdůraznil David Matějíček.

Na pódiu se tak vystřídaly rockové soubory, folkoví, ale i jazzoví muzikanti. Úspěch měl také program televize Šlágr. Nemalý prostor dostala i alternativní hudba. Důvod je jednoduchý - pořadatelé nechtějí šlapat jen po komerční cestě.

„Svým způsobem navazujeme na to, co se během roku koná v našem klubu. Děláme muziku, jež nás baví,“ řekl David Matějíček a dodal: „Máme rádi alternativu, což je evidentní už jen z programu klubu. Snažíme se udělat dobrý mix, kdy nám tady hrají kapely, které jsou jasnou tutovkou, ale i kapely, na které příliš lidí nechodí, i když hrají maximálně kvalitní hudbu. Je samozřejmé, že potřebujeme dobrou návštěvnost, nejsme ale tým, který by vyhledával jen jistoty. To v žádném případě.“

Central Park Slavie si stihl za tři roky udělat tak slušné jméno, že jsou zde některé kapely schopné hrát i za poloviční honorář.

„Odezva muzikantů je zkrátka velmi pozitivní. Kvitují i změnu, kterou jsme udělali oproti minulému roku. V jeden den nám tady hrají třeba i tři stylově rozmanité kapely. Má to výhodu v tom, že na ně přijde více lidí. Ti jsou pak překvapení, že o kapele doposud neslyšeli, přitom je naprosto skvělá. Je to zkrátka jako na festivalech. Na začátku hrají kapely, které dostávají šanci. Lidé se na ně ze zvědavosti podívají. Jelikož je akce zadarmo, nemusí pak litovat, že utratili peníze za něco, co je nechytlo,“ uvedl David Matějíček.

Central Park Slavie, který se uskutečnil díky několika důležitým sponzorům a partnerům, mezi nimiž bylo i město České Budějovice, má zkrátka skvěle našlápnuto. Nyní se ale organizátoři věnují přípravě podzimní sezony v Café klubu Slavie. Už teď je jasné, že je na co se těšit, protože mezi potvrzenými kapelami jsou například J.A.R., Žlutý pes či Dirty Blondes.

Foto: Milan Pleva

Štítky Central Park Slavie, zhodnocení, letní festival, letní scéna, KD Slavie, festival, hudební skupina, Vltava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival Central Park Slavie navštívily tisíce fanoušků  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.