Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Expozice v Jihočeském muzeu se budou budovat asi pět let

Zhruba pět let bude trvat vybudování nových expozic ve zrekonstruovaném Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích. Řekl to vedoucí odboru kultury krajského úřadu František Chrastina. První stálé výstavy, k 750. výročí založení města, se návštěvníci dočkají v červnu příštího roku.

Obnova monumentální budovy, která skončila v květnu, trvala dva roky a Jihočeský kraj za ni zaplatil 120 milionů korun. V pondělí se muzeum otevře veřejnosti, začne tam velká výstava hub.

"Máme otevřený dům, ale je prázdný, teď se bude zaplňovat krátkodobými výstavami, protože budování stálých expozic je dlouhodobý proces a je finančně hodně nákladný. V jednom ze tří pater podle odhadů přijde na 15 milionů korun. První výstava - Příběh města, bude stát asi pět milionů korun," uvedl Chrastina. Provoz muzea podle něj přijde kraj na skoro 33 milionů korun ročně. 

V budově je 12 výstavních sálů, z toho dva pro krátkodobé výstavy. Další prostory slouží spolkové, klubové a vzdělávací činnosti. Do konce roku se do zmodernizované budovy přestěhuje knihovna. Postupně se tam svezou i exponáty. Těch má muzeum ve správě bezmála milion. Je mezi nimi třeba koňský postroj císaře Matyáše. "Ten se při návštěvě Budějovic tak zadlužil, že tu musel nechat zástavou šperky a postroj. Už je nikdy nevyplatil, takže postroj skončil v muzeu," řekla ČTK náměstkyně ředitele muzea Nora Jelínková.

Depozitáře, kanceláře a dílny postupně zabraly asi třetinu prostor velkoryse postaveného muzea. Tyto prostory se teď vrací původnímu účelu. Týmy expertů pracují na scénářích expozic. Návštěvníci v nich postupně najdou výstavy věnované historii města a fenoménům, jako je sklářství či pivovarnictví. Bude tam i prezentace vltavínů. Chystá se expozice národopisná a pracuje se také na expozici geologie a mineralogie a historie trampingu. Zcela se změnila vstupní hala.

První muzejní sbírky byly v Budějovicích zpřístupněny veřejnosti v roce 1877 v domě U tří korun vedle radnice. Dary místních i krajanů podnítily výstavbu nové budovy. Monumentální objekt vybudovaný v letech 1899 až 1901 v novorenesančním slohu byl otevřen v roce 1903. Muzeum teď spravuje devět objektů a zaměstnává 60 lidí.

Zdroj: ČTK

Štítky jihočeské muzeum, muzeum, výstava, Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích, Jihočeský kraj, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Expozice v Jihočeském muzeu se budou budovat asi pět let  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.