Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Evropská premiéra hiphopové opery sklidila úspěch

Atmosféra jako z filmu Sin City, beatbox, hip hop. Kreativní umělci z Izraele představili jihočeskému publiku ojedinělou operu The City. Představení proběhlo v DK Metropol v rámci divadelního festivalu Malá inventura, který letos do Budějc poprvé přinesl taneční prostor Kredance.

The City napsali a zrežírovali Amit Ulman, Omer Havron a Omer Mor, tedy členové The Victor Jackson show, izraelské hiphopové skupiny, která má na kontě již několik koncertů a dvě EP. Celkově se jich na rapové opeře podílí pět - dalšími dvěma jsou členové jeruzalémského divadla Incubator Theater Dorit Lilien a Roni Rocket.

The City je detektivka postavená na filmu noir. Rapová opera je komponována jako dlouhá píseň, která kombinuje rap, hip hop, mluvené slovo s divadelními a básnickými texty. Hudba je prakticky nepřetržitá, proto nejde o muzikál, ale operu.

Každý návštěvník obdržel při vstupu buď anglický, nebo český text s dějovou linkou. Celá opera byla z původního hebrejského znění předělána do angličtiny. Díky tomu zřejmě v sále seděli samí mladší diváci, což není u běžných oper zvykem.

„Musel jsem se pekelně soustředit, abych rozuměl tomu, co zpívají. Někdy rapovali tak rychle, že jsem netušil, o co jde, ale na druhou stranu mi to vůbec nevadilo. Hudba byla úžasná. Celé představení bylo skvělé,“ řekl Petr Straka.

Tvůrci s hiphopovou operou vyrazili do světa poprvé. Premiéru v Evropě měli v DK Metropol, kde se jim dostalo patřičné odměny za jejich snahu a odvahu. Při závěrečném aplausu budějcké publikum povstalo a nadšeně pískalo. Za odměnu dostalo hudební nášup v původním hebrejském znění. Nikdo nerozuměl ničemu, ale nadšeni byli všichni.

Štítky The City, izraelská hiphopová opera, České Budějovice, DK Metropol, opera, Dům kultury Metropol, Izrael, Sin City – město hříchu, představení, Victor Jackson, divadelní festival, premiéra, Petr Straka, film, hip hop

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Evropská premiéra hiphopové opery sklidila úspěch  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.