Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Dotkněte se historie, lákala Jihočeská vědecká knihovna

Výstava pěti mimořádných děl, ze kterých by si každý milovník historie a literatury, ale nejen on, vybral to své, se uskutečnila 22. a 23. března v Jihočeské vědecké knihovně v Českých Budějovicích.

K vytvoření této akce přispěla velkou měrou digitalizace katalogových výtisků. „Tímto viditelným způsobem jsme chtěli dát najevo, že katalog stále existuje, ale velká historická díla je třeba chránit,“ zdůvodňuje vznik krátké výstavy Jindřich Špinar, vedoucí oddělení historických fondů.

K vidění bylo první vydání prvního dílu Bible kralické, Brána jazyků otevřená od Komenského, vydaná v době jeho života, Kladivo na čarodějnice z roku 1490, Atlas novus, ručně kolorovaný barokní atlas světa z 18. století, a Práva městská Království českého – nejvýznamnější právnický spis z předbělohorské doby.

Za dva dny se přišlo dotknout historie kolem sedmnácti set návštěvníků, kteří si mohli těmito vzácnými výtisky sami prolistovat a vyslechnout odborné komentáře. Po skončení výstavy se knihy přesunou zpět do depozitářů ve Zlaté Koruně.

„Všichni, kteří budou mít zájem nahlédnout do těchto knih, si je budou moci najít na internetu. Pokud by někdo potřeboval fyzický výtisk, může zajet do Zlaté Koruny, kde je studovna a knihy si prolistovat tam,“ dodává Špinar.

Štítky historie, Jihočeská vědecká knihovna, České Budějovice, kniha, Bible, knihovna, Kladivo na čarodějnice, Zlatá Koruna, výstava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dotkněte se historie, lákala Jihočeská vědecká knihovna  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.