Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Do divadla plynou další miliony z městské kasy

Návštěvníci Jihočeského divadla se mohou v sezoně 2014/2015 dočkají několika novinek - studiové scény, odpočinkové zóny s bufetem, pokladny i sociálního zázemí. Vzniknou v sousední budově, kterou město před lety i s pozemky koupilo od restituentů za téměř 16,5 milionu korun.

Teď začala její dlouho plánovaná rekonstrukce. Zřizovatel, tedy Statutární město České Budějovice, za ni zaplatí téměř 30 milionů korun.

„Stavební úpravy se týkají především přilehlé restituované budovy, ve které byla doposud umístěna divadelní pokladna, zasedací místnost (bývalý divadelní klub), kanceláře obchodního útvaru a v neposlední řadě bufet propojený s foyer divadla,“ vysvětlila vedoucí obchodního oddělení Jihočeského divadla Věra Ernstová.

Od pondělí je proto pokladna divadla včetně kanceláře předplatného přemístěna do rohové části budovy se vstupem ze Zátkova nábřeží. Divadelní bufet ve foyeru divadla je přesunut o patro výše k protilehlému schodišti, kanceláře obchodního oddělení jsou pro následující období rekonstrukce přesunuty do přízemních prostor budovy Široká 2.

„V příštím roce se návštěvníci mohou těšit na novou studiovou scénu s kapacitou do stovky diváků, která bude domácími divadelními soubory využívána nejen jako hrací prostor nových inscenací, ale poslouží také jako zkušebna s více možnostmi využití prostoru,“ upřesnila Ernstová.

Ke zvýšení komfortu diváků přispěje také nová odpočinková zóna a bufet, které budou v porovnání s těmi stávajícími prostornější a pohodlnější.

Další změnou, kterou s sebou rekonstrukce přinese, je přemístění pokladny přímo do hlavní budovy a také vznik didaktického centra. Nově vzniklá studovna v prostorách původní zasedací místnosti bude vybavena mimo jiné i projekční technikou a bude možné si ji pronajmout například za účelem přednášek či besed.

Bude tam také umístěn veřejnosti přístupný archiv Jihočeského divadla zahrnující nejen fotodokumentaci a videozáznamy divadelních představení, ale také dochované originály či elektronické kopie tiskovin vydávaných za účelem prezentace divadla i jednotlivých představení.

Zdroj: ČTK
Foto: Václav Rypl

Štítky Jihočeské divadlo, rekonstrukce, České Budějovice, divadlo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do divadla plynou další miliony z městské kasy  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.