Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Do Budějc opět zavítá Ekofilm

Soutěžní promítání, filmové přehlídky, programy pro školy i odborný program. Tak bude vypadat program 37. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Ekofilm. Ten se koná 3. až 9. října v Českých Budějovicích, Českém Krumlově a Třeboni. Akci vyhlašuje Ministerstvo životního prostředí. Organizátorem je občanské sdružení Ekofilm.

Do soutěže bylo přihlášeno přibližně 200 filmů. Snímky již prošly rukama výběrové komise festivalu a vybraných 59 filmů komise rozdělila do soutěžní sekce, informativní sekce a sekce filmů na přání, které budou k dispozici divákům ve festivalovém centru na vyžádání.

 „Ministerstvo letos také podporuje Ekofilm 6 miliony korun, jelikož jde o akci s velkou tradicí. Nejde jen o filmy samotné, ale také o témata, která snímky přinášejí, a o diskuse, které po filmech následují,“ řekl ministr životního prostředí Tomáš Chalupa. Ten také na akci udělí cenu Ministerstva životního prostředí českému filmu.

O hlavní ocenění Velkou cenu Ekofilmu 2011 se budou ucházet snímky z 35 zemí – své zastoupení má například Jihoafrická republika, Šalamounovy ostrovy, Nový Zéland, Ekvádor. Nejvíce filmů přihlásilo Německo (48), dokonce více než čeští autoři (46), dále přišlo 14 pořadů z USA a 12 ze Slovenska.

Letošním symbolem festivalu je rašící borovice, protože rok 2011 byl OSN vyhlášen Mezinárodním rokem lesů. Program se tedy zaměřuje především na stromy a lesy ve všech podobách, pralesy, městskou zelení, ale i další témata. „Les je jeden z klíčových ekosystémů naší planety.

Jak všichni víme, na péči o něj logicky existuje řada názorů a na toto téma také množství snímků. To jen dokazuje 202 přihlášených a 59 soutěžních filmů letošního ročníku Ekofilmu – u příležitosti Roku lesa organizačnímu týmu festivalu podařilo získat pestrou a hodnotnou sestavu filmů. Diváci se mají na co těšit,“ zve ministr životního prostředí Tomáš Chalupa.

Filmy budou hodnotit dvě poroty, ve kterých zasednou publicisté, producenti, ekologové i režiséři z Česka, Nového Zélandu, Slovenska a USA. Porotci udělí celkem 12 cen. Čestným prezidentem festivalu bude letos Radomír Dočekal, producent, dlouholetý ředitel filmového studia Barrandov a člen představenstva Asociace producentů.

Ekofilm nabídne kromě soutěžní přehlídky i celou řadu dalších zajímavých programů, semináře a besedy s našimi i zahraničními hosty, výstavy, koncerty, divadla a další program. Na jih Čech tak již brzy dorazí Dan Bárta, Jaroslav Dušek, Jiří Menzel, Květa Fialová a zúčastní se akcí spojených s Ekofilmem. 

Vstup na celou akci je stejně jako v předchozích letech zdarma, výjimku tvoří vstupné na divadelní představení. Festival nabídne kromě soutěžní přehlídky i celou řadu dalších zajímavých programů, semináře a besedy s našimi i zahraničními hosty, výstavy, koncerty, divadla a jiné doprovodné akce.

Zahájení festivalu je naplánováno na pondělí 3. října. Ve 14 hodin odstartuje na náměstí Přemysla Otakara v Českých Budějovicích program pro rodiče s dětmi, v 16 hodin se můžete připojit k dalším cyklistům při výletu na Hlubokou.  V 18 hodin uvede Jaroslav Dušek koncert skupiny The Tap Tap a ve 20.30 proběhne zahájení promítání festivalu v kině Kotva, a to zvláštním uvedením filmu Yanna Arthuse Bertranda O lesech a lidech, který vytvořil pro OSN jako oficiální film pro Mezinárodní rok lesů. 

Na náměstí budou hrát budějovičtí Swing Trio Avalon a Jakub Šafr. Slavnostní zakončení proběhne v sobotu 8. října od 19:30 v českokrumlovském Městském divadle, kde festival promítne v neděli 9. října. od 9 do cca 13 hodin i kolekci vítězných filmů.

Podrobný program najdete na www.ekofilm.cz

Autor: Olga Píšová, Budějcká Drbna
Foto: Olga Píšová, Budějcká Drbna
 

Štítky film, České Budějovice, festival, Ekofilm, Ministerstvo životního prostředí České republiky, koncert, les, Český Krumlov, Třeboň, Tomáš Chalupa, OSN, producent

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Daniela Wagnerová

:) moc se těším

Čtvrtek, 29. září 2011, 10:44Odpovědět

Do Budějc opět zavítá Ekofilm  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.