Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Dnes do Metropolu na premiéru Orfea v podsvětí

Jihočeské divadlo po 54 letech studuje Offenbachovu operetu Orfeus v podsvětí. Uvede ji u příležitosti 150. výročí první české premiéry na scéně pražského Prozatímního divadla.

Světovou premiéru měla v Paříži v roce 1858. Jihočeská inscenace ji bude mít v pátek v adaptaci a režii Dagmar Hlubkové.

„Operetní domy Orfea moc nedávají, protože hlavní představitele nemají. Nás je také málo, tak jsme si vypomohli hosty. Je to náročné zpívání, i sborové, není to hudebně lehká opereta,“ řekl šéf opery jihočeské scény Miloslav Veselý.

Efektní kostýmy jsou dílem Tomáše Kypty, autorem scény je Martin Víšek, choreografie se ujal Béla Kéri Nagy.

„Ta scéna, a vůbec všechno je to odlehčené, lehounké, svítící, barevné. Každý má svůj unikátní kostým, není to, že přijde sbor a všichni mají na sobě něco šedého, každý je originál. To samé je to s dějem operety, je to velmi akční. Offenbach by měl vypadat tak, že si nalijete sklenici Moëtu, ten vypijete, a když ho dopijete, tak je konec. Tak to musí chutnat, perlit, vonět a proběhnout,“ řekla režisérka Dagmar Hlubková.

Celé představení i s předehrou vídeňského skladatele Karla Bindera trvá zhruba dvě a čtvrt hodiny s jednou pauzou. Má čtyři obrazy a dvě přestavby.

První inscenace Offenbachova Orfea v Jihočeském divadle je podle dramaturga Františka Řihouta spojena s Jiřím Císlerem, který si v režii Karla Hlušičky v roce 1954 zahrál Orfea, jeho ženou Eurydikou byla Božena Havlíčková, kterou miloval.

„Protože byl houslistou, tak byl jedním z mála Orfeů, který si na housle zahrál i sólo, které je tam předepsané, přímo na jevišti,“ zavzpomínal Řihout.

Na elegantně ironické zrcadlo nastavené společnosti, zrcadlo, které přesahuje rámec nejen původního antického dramatu, ale i doby, v níž Offenbachova opereta vznikla, mohou diváci poprvé přijít v pátek večer do Domu kultury Metropol.

„Zveme vás na opulentní hostinu bohů u olympského stolu okrášlenou svůdnými tóny, krásným zpěvem a doprovázenou vtipným slovem,“ uzavřel šéf opery.

Operní i baletní soubor v minulosti uvedl celkem pět nejznámějších Offenbachových hudebních opusů včetně Orfea v podsvětí, a to operety Bandité, Krásná Helena, Madame Favart a operu Hoffmannovy povídky, některé i v několika inscenacích.

Zdroj: ČTK
Foto: Petr Neubert

Štítky Orfeus v podsvětí, Jihočeské divadlo, opereta, DK Metropol, premiéra, Orfeo, Dům kultury Metropol, Orfeus, Prozatímní divadlo, opera, Paříž, Jiří Císler, Karel Hlušička, Eurydika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dnes do Metropolu na premiéru Orfea v podsvětí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.